Иракските сили, които се борят срещу „Ислямска държава" на различни фронтове, днес започнаха операции за връщане на градовете Байджи и Рамади, съобщава „Франс прес".

В района на Байджи повече от година не спират боевете, но топ офицери обявиха, че рафинерията в района, най-голямата в страната, е почти в ръцете на иракските сили. Има противоречива информация, че иракските сили и техните съюзници напълно са превзели рафинерията.

В рафинерията се произвеждат около 300 хиляди барела петрол на ден, което покрива половината нужди на Ирак. Но се разпространява информация, че има много щети по рафинерията и че вече не е от толкова голям стратегически интерес.

Районът край Байджи е кръстопът между няколко ключови фронта. Иракски офицери съобщиха, че силите срещу „Ислямска държава" настъпват в северна посока край рафинерията, за да прекъснат снабдителните линии на терористичната организация.

Успяхме да прекъснем снабдителните пътища и способностите на „Ислямска държава" да комуникира между районите Тикрит, Шаркат и Анбар, обяви високопоставен офицер в провинция Салахедин.

Иракски медии отбелязват, че Касем Солеймани, командир на чуждестранното крило на иранската елитна Революционна гвардия, е подготвил плана за последната офанзива към Байджи.

Ключови позиции край Байджи, на около 200 километра северно от Багдад, постоянно падат в ръцете на двете враждуващи страни от мащабната операция на „Ислямска държава" в Ирак през юни 2014 година.

Иракските сили, подкрепяни от сунитски племена и от водената от САЩ коалиция, започнаха и дългоочакваната мащабна операция за превземане на Рамади.

Градът окончателно падна в ръцете на „Ислямска държава" в средата на май. Според американците в града има между 600 и 1000 терористи от „Ислямска държава", което позволява да започне мащабна операция.

Тази седмица иракските сили заеха позиции северно от центъра на Рамади.