СДС Царево настоява за изработването на общ устройствен план на община Царево, в който да бъдат определени границите на общинската и частна собственост и с което да се установят границите на парк Странджа.

Това съобщи лидерът на сините в морската община Людмил Николов.
Според него, в момента каквото и да е решение за парк Странджа ще бъде неточно и ощетяващо едни или други групи хора, докато не се изработи такъв план.

„Странджа на всяка цена трябва да бъде обявена за национален парк, но с ясни граници и отговорности. Трябва да се защити и правото на собственост на гражданите и едновременно с това и екологията", смята още Людмил Николов.

Според него, процедурните нарушения при обявяването на парк Странджа през 1995 г. са допуснати с действията и бездействията на хората, които и в момента са в общинската администрация и общинския съвет в Царево.

Сините се присъединяват към инициативния комитет на жители на морската община, които имат земи в сегашния вид на границите на парк Странджа, но смятат, че позицията им за подкрепа на действията на общинската администрация отклонява въпроса от истинския дебат по проблема.

„Не инициативния комитет трябва да подкрепя общинската администрация и местния парламент, а напротив - тези две институции трябва да застанат зад интересите на своите граждани и защитят тяхната собственост и визия за развитието на общината", смятат от СДС Царево.

Според Людмил Николов, трябва да има ясни правила и норми, които да гарантират сигурност на местния бизнес, инвеститорите, общинската и държавна политика за развитието на община Царево.

Днес парламентът прие на второ четене промените в Закона за защитените територии, които запазват статута на парк Странджа.