Иран и Азербайджан поеха стъпки за успокояване на напрежението между двете страни, което в последно време се увеличи заради информацията, че Баку се е обвързал с Израел и e купувал от еврейската страна оръжия за стотици милиони долари.

Публичното потвърждение за добрите съседски отношения бе оповестено по време на двудневната визита на военния министър на Азербайджан Сафар Абяев в Техеран.

Сигурни сме, че не срещаме проблеми от страна на нашите братя и съседи от Азербайджан", каза иранският президент Махмуд Ахмадинеджад след срещата си с Абяев, цитиран от IRNA.

"Останалите трябва да са сигурни, че отношенията между Техеран и Баку няма да бъдат нарушени", изтъкна той допълвайки, че „неестествените проблеми", които съществуват ще бъдат разрешени и отношенията между двете страни ще се заздравят.

По думите на Абяев „никоя нация не може да навреди на отношения между Ислямската република и Азербайджан".

Той подчерта, че неговата страна „няма да позволи на друга държава да използва азербайджанската земя и въздушно пространство срещу Иран, туй като приемаме Ислямската република като приятел и брат".

Според тиражираната информация в медийното пространство Азербайджан е купил оръжия от Израел на стойност 1.5 милиарда долара.

Миналият месец иранското външно министерство призова посланика на Азербайджан в Техеран да обясни за покупките на оръжия. Азербайджан не потвърди, че е сключвана такава сделка с Израел.