В столицата на разкъсваната от гражданска война Сирия на площ от 9,000 квадратни метра бе открит парк, който е кръстен на името на севернокорейския диктатор Ким Ир Сен, който е и основателя на Северна Корея.

Улицата, която се намира в непосредствена близост до парка също е кръстена на него. Сирийското правителство, което воюва едновременно срещу сирийските бунтовници и Ислямска държава, съобщи, че откриването е в чест на 70-годишнината от основаването на Работническата партия на Корея.

Церемонията в понеделник се е състояла на фона на битки на сирийските бунтовници срещу Ислямска държава, в южните квартали на Дамаск. Тя се е провела в присъствието на заместник външния министър Фейсал Микдат.

Той определи Ким Ир Сен, който е описван от историците като брутален диктатор, като „исторически управник и лидер, известен с това, че е изстрадал освобождението и изграждането на своята държава".

„Поради тази причина, той заслужава да бъде почетен в Сирия" е добавил Микдат.

В отговор на въпрос относно критиките на международната общност спрямо основателя на Северна Корея, Микдат е споделил пред Агенция Франс Прес, че „който критикува Ким е абсурден и глупав".

Микдат също така е възхвалил Северна Корея, че „стои заедно до Сирия в борбата с тероризма".

Mikdad твърди, че отношенията между Сирия и Северна Корея са силни, възхвалявайки подкрепата на Северна Корея за Сирия в борбата срещу "тероризма" и утвърждаването на необходимостта от подобряване на двустранните отношения.

„Израз на уважение и любов"

Посланикът на Северна Корея в Сирия Янг Мьонг е заявил, че паркът е „израз на уважение и любов, които Сирия като страна, държава и народ изпитват към Ким Ир Сен".

Конфликтът в Сирия е „резултат на конспирации и планове на САЩ да свалят легитимно избрано правителство, както и да упражнят монопол в Близкия изток" е добавил той.

Войната в Сирия започна като мирни демонстрации срещу правителството, но се разрасна в брутална гражданска война, която е взела над 240,000 хиляди жертви до момента.

Ким Ир Сен управлява Северна Корея от създаването и през 1948 година до смъртта си на 8 юли 1994 година. Той е дядо на сегашния ръководител на държавата - Ким Чен Ун.

Северна Корея, която разработва свои програми за ядрени ракети, е обект на множество санкциите от ООН и е в дипломатическа изолация. Тя поддържа военни връзки със сирийското правителство в продължение на няколко години и помогна за изграждането на ядрено съоръжение, което е унищожено от бомбардировка от страна на Израел през 2007 година.