Антикорупционната политика ще има успех, когато има по-решителни резултати по отношение на наказателната част и разследването на корупционните престъпления.

Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева по време на дискусия за целите, предизвикателствата и добрите практики в превенцията и борбата с корупцията.

Кунева очаква полицаите, ДАНС, прокурорите и съдиите да признаят ключовата си роля.

По време на дискусията ще бъде представен опитът на Хърватия и Полша в областта на антикорупционната политика. Вицепремиерът по координация на европейските политики отбеляза, че където и да се случват промените, те са резултат от политическа воля, добре изградени институции и широка гражданска енергия за промяна. Освен често даваната за пример Румъния, Полша и Хърватия също имали постижения в областта на антикорупцията.

Кунева се надява антикорупционният закон бързо да бъде приет.

Страната ни вече изпълнява Националната стратегия за превенция и противодействие с корупцията. Кунева напомни, че е създаден Съвет по антикорупционни политики. Другата седмица ще се проведе първото му заседание. Вицепремиерът се похвали, че за два месеца са успели да изработят антикорупционен закон за лицата, заемащи висши публични длъжности.

По думите й анонимните сигнали събудили много въпроси, но не може заради страха от злоупотреби да се отказваме от реформата, коментира за пореден път тя.

„Ще подаваме декларации, ще описваме имуществото си, ще описваме имуществото на съпрузите си, ще декларираме и ще ни проверяват", категорична е Кунева.

По мнението й, политиците, хората на високи длъжности често губели чувството за мяра. „Имаме дълг към българските граждани и трябва да минем през това пречистване, през изкарване всичко на светло, за да върнем доверието им", убедена е Кунева.

Вицепремиерът отново обрисува профила на бъдещия директор на Антикорупционното бюро: Той трябва да е смел, почтен човек, с желание да работи и да носи отговорност.

„Ще създадем система, по която да проверяваме техния интегритет", посочи още Кунева и уточни, че ни трябват добри закони и хора, които да ги прилагат - „ако трябва, да ги прилагат със сила".

Марин Марчела, съдия от Върховния административен съд на Хърватия и президент на ГРЕКО, обърна внимание на научно изследване върху хората, съдени за антикорупционни практики, което неотдавна било проведено в Румъния.

Оказва се, че повечето са политици, но много от тях са съдии и прокурори, обаче никой в разговорите не споменавал, че докато са извършвали корупционната дейност, се страхува, че може да бъде хванат. Повечето са смятали, че правят това, което правят всички останали, посочи Марчела, допълвайки, че за да се постигне промяна, трябва да се промени системата.

Според него има три стълба в борбата срещу корупцията. Първият е образованието. Затова на такива събития трябва да се помисли дали да не бъдат канени и министрите на образованието.

Борбата с корупцията започва в детската градина и след това продължава, смята Марчела. Той се мотивира с поговорката: „Старо куче нови трикове не учи". Затова трябва да се започне с младите хора. Образователната система трябва да включи и темата антикорупционни практики.

Налагането на законите и наличието на ефективни, независими съдебни органи, които всички познават са другите два стълба в борбата с корупцията. Той също посочи, че директорът на антикорупционното звено трябва да е независим политически.

Марчела призна, че в Хърватия твърде късно осъзнали необходимостта от образование. Той даде за пример опита на Независимата комисия против корупцията (ICAC) в Хонг Конг, която съществува вече 40 години. Те прибягват към образователни средства за децата в градината. Чрез картинки пресъздават борбата с корупцията по достъпен за децата начин.

„Въведохме закони, съответни на стандартите на Съвета на Европа. Успяхме да наложим ефективна и независима съдебна система", похвали се президентът на ГРЕКО.

Специално участие в дискусията взема и директорът на Централното антикорупционно бюро на Полша Павел Войтуник.