Съкращенията, които постигнахме като мярка по време на стачката през декември не са приключили.

Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски в интервю за БНР. Той съобщи, че още 250 - 300 души ще бъдат съкратени от Товарни и Пътнически превози на БДЖ. Московски обяви, че следващата седмица стартира приватизацията на Товарни превози и уточни, че не знае дали ще се стигне до нови допълнителни съкращения.

От своя страна председателят на Синдиката на българските железничари към КНСБ Петър Бунев каза, че нямат яснота за съкращенията в БДЖ.

"Нямаме конкретни цифри, а имаме хвърлен един списък от длъжности, които трябва да бъдат съкратени. 1200 души напуснаха, 500 са съкратени, останали са около 300, но те откъде са - от Холдинга ли, от Пътнически ли, от Товарни превози ли, не мога да ви кажа", посочи Бунев.

Няма да допусна нищо, което би попречило на приватизацията на Товарни превози, категоричен бе министърът на транспорта Ивайло Московски.

"Препоръката ми беше ръководството и синдикатите да обсъдят ситуацията в Пътнически превози, каква допълнителна оптимизация се налага. Започват да идват новите спални вагони. Трябва да се направи корекция на хората, които трябва да бъдат съкращавани, за да има кой да обслужва тези вагони", обясни Московски.

По думите му няма основание за стачни действия. "Ако се стигне до това, ще започна да си мисля, че започва да се пречи на процедурата по приватизация, а тя е жизнено спасяващо действие за железниците", каза траспортият министър.

За цените на билетите в БДЖ, министър Ивайло Московски заяви, че в момента не се коментира ново повишение на цените.

Припомняме, във вторник стана ясно, че синдикатът на железничарите към КНСБ е получил уведомително писмо от ръководството на БДЖ за предстояща процедура за масови съкращения в „Пътнически превози".

На спешна среща със синдикатите в четвъртък министър Ивайло Московски наложи мораториум на съкращенията в „БДЖ - Товарни превози". За необходимостта от съкращения в „БДЖ - Пътнически превози" мениджърският екип трябва да изготви икономически анализ и предостави и инвестиционна програма, след което преговорите между синдикати и работодатели да продължат.