Чешката служба по сигурност на информацията (ЧССИ) съобщи в доклада си, че руските тайни служби „имат пръст" в миналогодишните протести срещу строежа на американска радарна база в Чехия.

Службата докладва още, че руснаците трайно контактуват и оказват влияние върху чешки политици и медии. Тези дейности вероятно са част от продължителна кампания на Москва, целяща да наруши добрите взаимоотношения между НАТО и ЕС, съобщава ТАСР.

Медиите в страната твърдят, че различни чешки фирми са свързани с руски кредитори и руски капитали, което оказва сериозно влияние и върху икономиката на републиката.

По този повод председателят на Комисията по отбраната Ян Видим огласи, че ще организира среща на шефовете на всички чешки цивилни и военни тайни служби.

Повишената активност на руските агенти в Чехия не е новост. Броят на руските агенти е доста голям, съобщава ЧССИ. Много от тях работят като технически персонал към руското посолство, акредитирани рускоезични журналисти и служители на икономически предприятия.

Активизирането на руските шпиони в Чехия не е учудващо, тъй като то съвпада с договарянето на Чехия и Полша с САЩза разполагане на противоракетна отбрана в Източна Европа, допълва БиБиСи.

Според данни на социологически допитвания повечето от чехите са против американско ПРО в южната част на страната. Една част от гласовете против може да се дължат и на това.
Миналата седмица министрите на отбраната Робърт Гейтс и Власта Парканова подписаха извънредно споразумение, допълващо договора за ПРО, което позволява престоя на американски военни на територията на Чехия.