Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА) и Българско сдружение на болните от болест на Бехтерев са внесли във Върховния административен съд (ВАС) дело срещу Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заради отказаното им лечение.

През август Касата е приела нови критерии за лечение на пациенти с ревматични заболявания с биологична терапия. С новите критерии над 4000 пациенти оставали без лечение, алармират от пациентските организации. Те подчертават, че без това лечение пациентите няма да умрат, но ще живеят в ужасяващи мъки и непрекъсната болка.

Според новите изисквания, за да имат достъп до тези медикаменти, пациентите трябва да са диспансеризирани. Изискването е записано в наредба, която обаче не е обновявана от 2004 г., преди съществуването на биологичната терапия, затова не е съобразена с изискванията за включване на биологични продукти.

Въпреки протестите, писмата и молбите на пациентите в последните два месеца, гласът им не бил чут. Те са категорични, че в новите критерии има редица парадокси, за които и самата Каса не си давала сметка. До момента обаче равнопоставен диалог между пациентите, ревматолозите и Касата не се бил състоял.

Пациентските организации смятат, че институциите разчитат на това, че те ще се примирят с поредната несправедливост и ще живеят в болка и страх, вместо да отстояват правото си на достоен живот чрез полагащото им се лечение.

Именно заради това на 2 октомври подготвят и поредната провокация към НЗОК с надежда гласът им да бъде чут. В 10.00 часа пред централата на Здравната каса Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит и Българско сдружение на болните от болест на Бехтерев ще информират за внесеното дело.

В съобщението до медиите двете пациентски организации посочват, че у нас пациентите, които страдат от ревматични заболявания, са около 100 000. Отбелязва се, че тези заболявания имат голямо социално значение, тъй като засягат хора в активна възраст.