Акушерката Емилия Ковачева, която преди дни бе заснета от камерите в „Софиямед", пребивайки бебе на 4 дни, е взимала 24-часово дежурство по свое собствено желание. Това обяви директорът на болницата Йордан Пелев на нарочна пресконференция.

Припомняме, акушерката бе арестувана, след като според прокуратурата нанесла множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето. Опитвала се е да задуши детето, като е притискала с ръце врата му.

На 17-ти април Емилия Ковачева е била на работа в болницата дневна смяна, като дежурен акушер. Ковачева е продължила работата си и в нощната смяна - 17 срещу 18 април, именно когато става инцидентът с малката Никол.

По думите на Пелев, още през февруари Ковачева е поискала да слее две дежурства, за да може след това да си вземе платен годишен отпуск и ръководството е разписало с потвърждение тази нейна молба. Йордан Пелев отрече 24-часовите смени в болницата да са редовна практика, като според него това може да стане само по желание на самите служители. От началото на годината въпросната акушерка е подавала такава молба два пъти.

От „Софиямед" са категорични, че не е имало никакво забавяне на реакцията им, като директорът разказа, че на 20 април шефът на АГ-отделението д-р Валери Нецов го е уведомил за бебе с рязко влошено състояние, което вече било транспортирано в друга болница, но имало съмнения за причините за жизнените му показатели. Още същия ден Пелев сформирал комисия от трима души, която да прегледа цялата документация от раждането на малката Никол, както и всички видеозаписи.

На 22 април медиците от „Софиямед" стигнали до потресаващите кадри, на които акушерката бие и души момиченцето, като веднага сигнализирали на СДВР и Софийската градска прокуратура.

От болницата са убедени, че не са забавили реакцията си и че са сътрудничели максимално на разследващите органи.

Шефът на АГ-отделението Нецов разказва, че преди да видят записите, лекарите имали работна теза, че някой е изпуснал бебето, уплашил се е и е премълчал.

Хората плакаха като гледахме записите. Такова нещо никой не е виждал през живота си", коментира медикът.

Като пряк началник на акушерката той увери, че до момента тя не е показвала никакви особености на характера, нито пък е имала нарушения. Той я описа като неконфликтен човек, като приятна жена с чувство за хумор, която била от най-надеждните акушерки.

За мен тази необяснима жестокост е като на обладан човек", смята Нецов.

Нощните дежурства в АГ-отделението се давали общо от петима души, но никой от останалите четирима не забелязал никакви промени в поведението на акушерката във въпросната вечер.

Стана ясно, че в „Софиямед" няма организирана охрана, която да гледа камерите в реално време, поради което и инцидентът не е установен по-рано. Пелев обаче обеща, че до дни ще въведе реформа специално в АГ-отделението, като всяка родилка ще има персонален код, с който лично ще може да осъществява 24-часово видеонаблюдение над собственото си бебе.

По-късно главният прокурор Цацаров коментира, че от информацията, с която разполага, сигналът за жестоко битото бебе в „Софиямед" е постъпил от лекарите в болница „Токуда". Той обаче уточни, че това все още е предмет на изясняване. По повод записите, на които се вижда как бебето бива удряно от акушерката, Цацаров бе категоричен, че не са изтекли от органите на досъдебното производство.