Най-голямата неформална среща на военния и политически световен елит приключи своята работа в Мюнхен, коментират световните агенции.

На първото си участие откакто е президент Владимир Путин в събота хвърли „бомба", обвинявайки САЩ в изграждането на нова „виртуална Берлинска стена", разполагайки нова ПВО система в Чехия и Полша, и нови военни бази в Румъния и България .

В отговор американският държавен секретар на отбраната Робърт Гейтс предупреди да не се разпалва нова Студена война. Той призова към партньорство между НАТО и Русия.

Една Студена война е повече от достатъчна, отбеляза Гейтс пред участниците от близо 40 държави на мюнхенската конференция.

Гейтс припомни, че също като него и руският президент е бивш кадър на тайните служби.

Старите шпиони говорят ясно, опита да иронизира позициите на Путин американският министър на отбраната.

"Ройтерс" коментира, че Гейтс е повдигнал отново дебата между съюзниците от НАТО за ресурсите, необходими за Афганистан като представил войната и заплахата в световен мащаб като тест за отдадеността към ценностите на демокрацията.

 

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер заяви, че е разочарован от изказването на президента на Русия Владимир Путин на конференцията по политиката на сигурността в Мюнхен, предаде ИТАР-ТАСС. В кулоарите на форума той нарече изказването на руския президент "разочароващо и малко продуктивно".

Путин е прав, че Студената война приключи, но намирам, че изказването му е разочароващо и малко продуктивно по отношение на онова, което той нарича експанзията на НАТО и което всъщност е разширяване на алианса, каза Схефер.

 

Али Лариджани, секретар на Висшия съвет за национална сигурност на Иран, е отказал участие в 43-тата Мюнхенска конференция по политиката на сигурността, въпреки предварителното потвърждение.

В конференцията в Мюнхен участваха над 250 държавни и политически лидери от над 40 страни.