Новият председател на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов встъпи в длъжност на официална церемония в Съдебната палата.

"Всяко начало е съпроводено с големи очаквания. След огласяване на толкова много и тежки проблеми в СГС днешният старт на Калоян Топалов предизвиква твърде много очаквания у нас". С тези думи шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов откри церемонията.

Според Панов на някои от тези очаквания новият председател на СГС ще успее да отговори, на други може би не защото такива са житейските правила. Панов предложи институционалната си подкрепа в трудния път, който му предстои да извърви. Шефът на ВКС е убеден, че съдия Топалов притежава необходимите за поста твърдост и непоколебимост. Панов напомни, че председателят трябва да умее да носи отговорност.

„Днешният ден поставя ново начало в историята на СГС", отбеляза Панов, допълвайки, че съдия Топалов се кандидатира да оглави СГС в момент, когато имиджът на най-голямото съдилище е на дъното.

Джентълменски подход Панов демонстрира и спрямо съпругата на новия шеф на СГС, която също присъства на събитието. „Жената е вдъхновяващата, а мъжът - съзидателната сила", отбеляза Панов, убеден, че в нейно лице Топалов е намерил своята муза, която винаги ще бъде подкрепа.

Според председателя на ВКС реформата в съдебната система се нуждае от решителни действия. Имало достатъчно сигнали, че обектът на реформата, т.е. самата съдебна система, осъзнава необходимостта от промяната.

Самият Калоян Топалов заяви, че напълно осъзнава дългия и нелек път, който му предстои за постигането на това, което всички искаме - а именно: "СГС да започне да работи нормално, да осигури на обществото бързо и качествено правосъдие. „Като всяко друго и това начало е натоварено с вяра и оптимизъм в желаните цели", изтъкна Топалов. Той обеща редовни срещи с медиите, за да бъде информирано обществото за работата на съда.

Относно въпроса за справедливото разпределяне на делата Топалов обяви, че до края на юли предвижда преинсталиране на софтуера.

Относно специалните разузнавателни средства Топалов отбеляза въведена позитивна практика, която следва да бъде запазена, а именно - осигуряването на повече хора в дейността по подписването на разрешенията за СРС.

Чрез промени в Закона за специалните разузнавателни средства (СРС) трябва да се делегират правомощия не само на заместниците на административния ръководител, а и на определени съдии с доказан висок професионализъм.

Все още не са ясни имената на заместниците му, но новият шеф вече събира екип.

На церемонията по встъпване в длъжност на новия шеф на СГС присъстваше и настоящия омбудсман Константин Пенчев. Според него депутатите трябва да решат какъв да бъде новият омбудсман. Пенчев се въздържа от коментари по повод кандидатурата на Мая Манолова с мотива, че това не влиза в неговите правомощия и не е красиво.

"Все пак не бих отказал, ако бъда номиниран", изтъкна Пенчев. Той отрече да е имало разговор с него за това да става Конституционен съдия.