Специализираната болница по онкология в София получи дарение от 11 хиляди евро. С парите ще се подпомогне купуването на апарат за лъчелечение по време на операция при рак на гърдата при жените, съобщи БНР.

Дарението е от ПР агенцията към Община Виена.

47 хиляди лева са събрани до момента по дарителската инициатива за закупуване на апарат за лъчелечение, посочи директорът на онкологията, за където ще е предназначен апарата, доц. Здравка Валерианова.

Този апарат, който имаме желание да закупим, е за интероперативна лъчетерапия и лъчелечение на болни с рак на гърдата. Той се използва и при други болни със злокачествени заболявания, както в ранен, така и в напреднал стадий. С апарата ще се намали времето за включване в листата за лъчетерапия, което сега е три месеца, обясни доц. Валерианова.

По думите й апаратът необходим и отдавна се използва в развитите страни. Още по време на самото оперативно лечение тъканите, които са засегнати, може да се атакуват веднага и с йонизиращо лъчение, допълни Валерианова.

Апаратът е единствен за страната и ще даде възможност за модерно лечение на рака. Кампанията за събиране на средства ще продължи още половин година.