Израел призова световните лидери „да не бързат да признават новото палестинско преходно правителство”, в което са включени партия Фатах и ислямистката групировка Хамас, съобщава „Би Би Си”.

Премиерът на еврейската държава Бенямин Нетаняху заяви, че т.нар. кабинет на единството, който се очаква да бъде окончателно съставен днес, „ще засили позициите на тероризма” в световен мащаб.

Официални правителствени източници от палестинска страна се опитаха да успокоят Нетаняху и увериха, че в правителството ще има и независими министри, а политическата граница между Фатах и Хамас няма да бъде размивана.

Основна цел на преходното коалиционно правителство ще бъде постигането на политическа стабилност и подготовката на страната за провеждането на парламентарните избори догодина.

Преди седмица стана ясно, че временен премиер на новия кабинет ще бъде Рами Хамдала, уважаван университетски преподавател, доскоро ръководил и кабинета на Фатах.

Ако предвидената за днес процедура по встъпване в длъжност на новото правителство мине гладко, то с това окончателно ще бъде сложен край на вътрешния конфликт между най-влиятелните палестински организации.

Това по-всяка вероятност ще изостри вниманието на Израел, които бездруго са в обтегнати взаимоотношения с Хамас, след като от 2006-а година насам официалната власт в палестинската автономия бе поета именно от военизираната групировка, смятана от САЩ и ЕС за терористична организация.

До сделката между Фатах и Хамас се стигна, след като на 23 април техните висши представители стигнаха до споразумение да създадат независимо правителство от технократи, което да бъде оглавено от президента Махмуд Абас.

Въпреки трудните и съпроводени с множество трусове преговори, представителите на двете доскоро враждуващи фракции успяха да постигнат мирен диалог, което предвещава нов етап в развитието на израелско-палестинския конфликт.