Текущото забавяне на световната икономика води към времето за нова финансова криза. Такава прогноза направи Нуриел Рубини, прогнозирал последната световна финансова и икономическа криза, информира money.bg.

Преди няколко месеца смятах, че ще има перфектна буря (нова глобална криза) през 2013 г., заяви и добави: "Сега се зарежда нова икономическата слабост в САЩ, Еврозоната и във Великобритания. Така, че ние вървим към "двойна рецесия" и то по-рано от моите първоначални очаквания."

Според него, върхът на новия икономически спад може да бъде през 2013г. или дори по-рано, като това зависи от политическите инструменти, които са на разположение.

По думите му има 60% вероятност повечето силно развити икономики да се окажат в нова рецесия, тъй като конкретните власти губят възможността за доставяне на нова спешна подкрепа.

"Нуждаем се от възстановяване на икономическия растеж сега, не след 5 г., нуждаем се от възстановяване днес", каза Рубини и допълни: "В краткосрочен план се налага да се осигуряват масирани стимулиращи икономиката мерки - в противен случай ние ще вървим към нова Голяма депресия. Нещата се влошават и голямата разлика между настоящото положение и преди 5 г. е фактът, че понастоящем имаме изчерпване на политическите инструменти за справяне с кризата".