Държавите от Източна Европа не следва да бъдат поставяни пред дилемата да избират между ЕС и Русия. Това е заявил в Рига премиерът Бойко Борисов в изказването си по време на пленарната сесия на Срещата на високо равнище на Източното партньорство, съобщават от „Дондуков 1".

По думите на Борисов, установяването на функционираща демокрация, стабилни институции и силна икономика е в интерес както на самите партньори и ЕС, така и на Русия. Той е категоричен, че задълбочаването на отношенията между ЕС и източните съседи ще донесе взаимни ползи в социално-икономическата и политическата сфери и ще спомогне за стабилността и просперитета в региона на Източна Европа.

Бойко Борисов коментира Източното партньорство като процес за сближаване с ЕС и насърчаване на политиките и икономиките на източните съседи. Той подчертава, че то няма за цел да създаде нови разделителни линии в Европа.

Премиерът изтъква, че страната ни подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страните от Източно партньорство, както и визовата либерализация с тези държави, при изпълнение на необходимите условия.

Относно визовата либерализация, Бойко Борисов приветства напредъка на Украйна и Грузия, като изразява надежда процесът да бъде завършен по примера на Молдова. Тя се ползва от безвизов режим от април 2014 г., уточняват от правителствения пресцентър.

Борисов отбелязва, че срещата в Рига, която се провежда по-малко от две години след тази във Вилнюс и предвид настъпилите междувременно драматични събития в региона, демонстрира обединителната сила на Източното партньорство и неговия потенциал за постигане на дългосрочна стабилност и просперитет в Източна Европа. По неговото мнение успехът е свързан с капацитета и волята на правителствата на страните-партньори да осъществяват договорените реформи.

Бойко Борисов припомня, че страната ни е била сред първите държави-членки на ЕС, които са ратифицирали подписаните двустранни споразумения за асоцииране на Република Молдова, Грузия и Украйна. По думите му, те били признание за усилената работа и напредъка на страните-партньори през последните години по пътя към стабилна и просперираща демокрация. Борисов изразява своята увереност, че това не е краят на сътрудничеството, а един отворен процес.

Бойко Борисов очаква отношенията с Армения и Азербайджан да продължат да се развиват възходящо в зависимост от степента на ангажиментите, които могат да поемат и от идентифицираните взаимни интереси. Той изтъква, че за нас Азербайджан е стратегически партньор. Борисов заявява готовност страната ни да участва конструктивно в намирането на взаимоизгоден модел на отношенията с ЕС. Борисов се надява още стремежът на Беларус да развива по-тесни връзки с ЕС да стане необратим. Според него това би позволило на страната да използва предоставяните от Източното партньорство възможности в по-широка степен.