По 700 лева пожизнена пенсия ще получават петима наши културни дейци. Това са певицата Анелия Шуманова, актьорът Васил Михайлов , народната певица Янка Рупкина, археологът Людмил Гетов и диригентът Стоян Бабеков.

Решението е на народните представители, които гласуваха „За" отпускането на такава държавна парична награда за особени заслуги към българската държава и нацията.

След като събраха необходимия за работа кворум депутатите се обърнаха именно към проекта за решение за отпускане на пожизнената пенсия, а в пленарна зала дойде и министърът на културата Вежди Рашидов.

Решението за даването на тези 700 лева обаче не остана без дебати. „Как е направен този списък? Какъв е критерият?", поиска да разбере депутатът от „БСП Лява България" Валери Жаблянов и предположи: "според личното мнение на министъра или пък на премиера".

„Не може да се мисли така на парче, господин министър", се обърна към министъра на култура социалистът и настоя Министерски съвет да помисли и да внесе един по-задълбочен законопроект, който да обезпечи родните културни дейци.

„Винаги може да оцапаме малко метеното", изтъкна от своя страна и министър Рашидов. „Днес благодаря, че отхвърлихте малко егото на партийните страсти и българските творци не заслужат тъжни, унизителни старини", се обърна към депутатите все пак министърът на културата.