Информация за агентурното минало на Сакскобургготски се съдържа в архива на Постоянното присъствие на БЗНС, също в архивите на бившата Държавна сигурност, информация за контактите на Симеон с висши представители на тоталитарната държава има и в архива на ЦК на БКП, стига те да не са унищожени при палежа на Партийния дом през 1990 г.

С тези аргументи политическият съвет на партия „Ред, законност и справедливост" настоява Комисията по досиетата незабавно да направи публично достояние досието на бившия монарх и бивш министър-председател Симеон Сакскобургготски.

Апелът на РЗС за разсекретяването на досието на Симеон е под формата на становище на политическия съвет на партията, което е гласувано вчера, а днес се оповестява, съобщи лидерът на партията Яне Янев.

В становището на политическия съвет на партия РЗС се посочва, че са налице неоспорими данни, че Симеон Втори попада в полезрението на съветските тайни служби още през 60-те години на 20 век.
"Симеон приема да бъде вербуван на материална основа срещу периодично погасяване на дълговете му от хазарт, той става най-обикновен доносник на КГБ", са казва в становището.

Според РЗС българската Държавна сигурност също е наблюдавала Симеон и многократно е установявал контакти с него през годините. За връзката казионното БЗНС се уточнява, че в архива на Постоянното присъствие на БЗНС се съхраняват поверителни доклади, към които били прилагани донесения, лично подписани от Симеон.

В този архив имало и множество данни за лични контакти между Симеон Сакскобургготски и представители на висшата партийна номенклатура. Посочва се още, че съществува секретно решение на президиума на Народното събрание от 60-те години за подпомагане на царското семейството, прието по предложение на Георги Трайков след като му е било сведено от ДС.
В становището на РЗС се твърди, че до началото на 80-те за Симеон Сакскобургготски в български и съветски тайни служби са събрани над 10 тома дела на оперативен отчет.

Контактите на КГБ и ДС на бившия монарх били прекратени в началото на т.нар. перестройка. Според становището на ГРУ и КГБ преценяват, че вместо обикновен доносник, той може да бъде използван като агент за влияние; доносническата му кариера е временно замразена.

Посочва се, че чрез КГБ и под прекия контрол на кръга „Луканов" Симеон Втори е бил наново активиран, включително чрез масирано експониране в медиите, като е било подготвено завръщането му в България, което да стане в подходящ момент и при необходимост. Такава необходимост, според становището на РЗС, настъпва след краха на кабинета Виденов.

Според РЗС сценарият сработва през 2001 г. и НДСВ изиграва ролята на втора социалистическа писта: „Завръщайки се в България като агент за влияние на чужди тайни служби, по молба на перестроечните кръгове и заобиколен от номенклатурни юпита, бившият монарх изигра ролята на спасител на социалистическата партия и по същество я реанимира, връщайки я във властта през 2005 г."

За благодарност и като част от уговорката на Симеон бе дадена възможност да заграби държавни имоти и да осъществи приватизационни и концесионни мегасделки, както и да извърши финансови спекулации с външния дълг на страната в своя и на приближените му изгода, са казва още в становището на РЗС.

Политическият съвет на РЗС иска да знае страхуват ли се в Комисията по досиетата да информират обществеността относно агентурното минало на Симеон.

Партията отправя към комисията конкретни въпроси: съдържат ли се в архивите на бившата ДС дела на оперативен отчет за Симеон Сакскобургготски и материали на Симеон Сакскобругготски, изпратени от КГБ, колко пъти Сиемон е посещавал България между 1946 и 1989 година и с кого се е срещал, има ли сведения за връзка Атанас Тилев- агент Румянцев, Симеон Втори и Бриго Аспарухов.

Според ръководството на РЗС укриването на агентурното минало на Симеон е груба манипулация на исторически истини и пример за жалък политически морал.
Политическият съвет категорично заявява, че не би се поколебал да направи публично достояние и автентични документи, ако Комисията по досиетата прикрие истината около „Царското досие".

Лидерът на РЗС Яне Янев изтъкна, че още преди 2001 година той и един от председателстващите провеждащия се конгрес Атанас Железчев са единствените политици в България, които ясно обявиха преди 6 години, че най-големият политически измамник от Освобождението на България до момента е Симеон Сакскобургготски.

„Ние продължава да отстояваме тази тези и считаме, че той нанесе непоправими щети на републиката и затова според нас всички факти и обстоятелства около неговото мистериозно завръщане и пребиваване на политическата сцена на България трябва да бъдат огласени пред българския народ", заяви Янев пред журналисти.

Новоизбраният председател на партията Атанас Железчев заяви, че партията ще отправи въпросите си към комисията по досиетата за агентурното минало на Симеон Сакскобургготски и заяви, че ако комисията не се произнесе, партията ще сезира Европейския парламент.

„Не може човек, който участва активно във формулирането на политиката на България да остава с неосветено минало. Освен това избирателите в предстоящите избори, трябва да знаят кой оглавява НДСВ", поясни Железчев.

Той изтъкна, че с Яне Янев още от 2001 г. са най-сериозните критици на кандидатурата на Симеон Сакскобургготски за участие в политическия живот на България.

„На първи октомври 2001 г. организирахме един от най-големите митинг-шествия против политиката на Сакскобургготски и смятам, че сме били прави и това, което остави след своето управление той показва, че сме били прави", допълни Железчев.

По повод оповестеното днес становище на политическия съвет на партия РЗС за агентурното минало на Симеон, Железчев каза:

„Ние отдавна изнасяме тези факти, ние сме най-последователни в работата за изобличаване на Сакскобуррготски затова, че получи държавни имоти".

Железчев отбеляза, че още от 2003 г. с Яне Янев водят дела.

„Нашата партия и ние с Янев сме първите хора, които реално предприеха действия да докажат, че тези имоти са държавна собственост и незаконно са дадени на Симеон и сестра му", изтъкна Железлчев.