Истински екшън се разрази в началото на пленарното заседание на македонския парламент, на което трябва да се гласува държавният бюджет на страната за 2013 година.

Заобиколен от пратениците на опозицията, още с влизането си в пленарна зала, парламентарният шеф Трайко Веляновски бе принуден да напусне залата.

Пратениците на опозицията блокираха пленарната зала, за да попречат на началото на заседанието, на което се очаква като първа точка в дневния ред да бъде гласуван бюджетът за 2013 година.

Пред вратите на залата е имало и сблъсъци между депутати от опозицията и управляващата партия, съобщават световните агенции.

По-късно депутатите от управляващата партия все пак успяха да влязат в залата, при което опозицията напусна. В нейно отсъствие с 65 гласа „за" и 4 „против" парламентът успя да приеме бюджета за 2013 година.

Според финансовият министър Зоран Ставревски за защита на македонските граждани от европейската икономичейса криза държавният бюджет е предвидил увеличаване на пенсиите, социалните помощи и земеделските субсидии.

Бюджетът предвижда също така реализиране на някои големи инфраструктурни проекти с голямо значение за македонската икономика.
Според бюджета за 2013 Македония трябва да остане сред 4-те най-малко задлъжнели страни в Европа.

Бюджетът предвижда приход от 147, 957 млрд. денара при разходи от 165, 652 млрд. денара и дефицит от 17 695 000. Бюджетът предвижда също така ръст на БВП от 2% и инфлация 3,5%.

Малко по-рано днес пък при опит да влезе в сградата на парламента, депутатът от управляващата коалиция и лидер на Съюза на ромите Амди Байрам е бил нападнат и замерян с яйца и портокали.

Байрам е нападнат, докато се опитвал да си проправи път през насъбралата се пред сградата тълпа от хора. В отговор на техните действия обаче Байрам отвърнал: „Умрете, умрете, Бранко ще го заровим".

Друга група пък дошла да подкрепи ромския лидер като скандирала името му.

Пред парламента бил и самият лидер на социалдемократите, бившият президент на Р Македония Бранко Червенковски, заедно с цялото ръководство на партията.

Въпреки създалата се трудна ситуация, Байрам обаче е успял да избяга и да влезе в парламента невредим.

Конфликтите между двата лагера се задълбочили, когато от двете страни започнали да се замерят с твърди предмети. В определен момент дори се стигнало и до сблъсък на една от групите с полицията, но засега няма информация за сериозни инциденти, тъй като полицаите не позволяват контакт между скандиращите от двата лагера.

Припомняме, пропоравителствени и опозиционни демонстранти протестират пред сградата на македонския парламент. Едните са против приемането на бюджета, а другите срещу неговото блокиране.