Има шанс делото за пране на пари по програма САПАРД да завърши скоро след като съдиите получат отговори от 5 банки и от Фонд "Земеделие", предаде "Правен свят". По него подсъдими са Марио Николов и Людмил Стойков.

Магистратите от Софийския апелативен съд /САС/ изпратиха запитване до Държавен фонд "Земеделие". Съдът иска от фонда да отговори дали по САПАРД би било възможно да се опусне субсидия за употребявани машини и колко би била тя.

Отделно бе назначена и допълнителна експертиза, от която да се разбере каква е била цената на тези машини към годината на закупуване. От прокуратурата пък поискаха друга допълнителна експертиза, която да установи пин-кодовете, с които е извършвано електронно банкиране от страна на фирмите, свързани с Марио Николов.

Апелативният съд отказа да назначи експертизата, като подчерта, че кодовете са лични, няма как да се съхраняват в банките и освен това потребителите могат да ги сменят.

Въпреки това от съда отпратиха запитвания до 5 клона на банки в София, Карнобат и Ямбол. Въпосът е дали към 2003-2004 г. са предлагали изобщо електронно банкиране и пазят ли се документи, свързани с фирмите "Родопа мийт", "Родопа Консерв", "Чубра" и "Палмира". Очаква се след получаване на отговори от банките и от фонд "Земеделие" делото да приключи.

Сред подсъдимите са и съпругата на Николов - Марияна, Ана Шаркова, Валентин Ангелов и Иван Иванов. Схемата, според обвинението, е ставала чрез източване на 7,5 млн. евро от САПАРД, които са придобити, като стари машини за месопреработка са представяни за нови.

Преди година Върховният касационен съд (ВКС) възобнови делото, по което вече бяха влезли в сила оправдателните присъди за всички подсъдими. Мотивите на върховните съдии бяха, че  не е изяснено дали фирмите въобще биха получили субсидия за стари машини и ако да, в какъв размер.