Президентът на Украйна Виктор Юшченко заяви, че няма да отмени указа за разпускане на парламента.

По този начин държавният глава отхвърли идеята за намиране на компромисно решение за излизане от кризата и продължи войната с премиера Янукович.

Сформирането на коалиция чрез незаконни средства, взимайки нелегални решения и игнорирайки волята на гласоподавателите, искайки цялата власт за себе си, трябва да се избегнат, заяви Юшченко на дадената пресконференция.

Държавният глава допълни, че разпускането на парламента не е цел сама по себе си: "Днес това е единственият начин да се върне политическият живот на Украйна в правия път", изтъкна той.

Юшченко изрази увереност, че в Украйна не се случва никаква трагедия и обстановката в страната е стабилна и контролируема.

От своя страна Янукович заяви, че е готов на предсрочни избори, независимо какво ще  реши Конституционният съд, ако бъде постигнато споразумение с другите партии.

"Ако Конституционният съд обяви президентския декрет за противоконституционен, е възможно провеждането на избори. Това може да стане ако всички участници в политическия процес са съгласни", допълни премиерът.

Досега Янукович смяташе, че е възможно да се произведат предсрочни избори само ако Конституционният съд реши, че разпускането на парламента е конституционно, информира АФП.
Освен това той настояваше за предсрочни президентски избори, ако се стигне до предсрочни парламентарни избори.