Денят на Светите братя Кирил и Методий ще бъде отбелязан днес с изложба, филм и хепънинг в Националния исторически музей, съобщиха от културната институция.

Гости на събитието ще бъдат над 300 ученици от 14 училища от смесените райони в Югозападна България. Честването на празника се организира от фондация "Българска памет" и от НИМ. Фондацията се е погрижила за транспорта и за престоя на децата в столицата.

Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров и председателят на фондация "Българска памет" д-р Милен Врабевски ще открият в 13.00 ч. изложбата "Старобългарската азбука и държавата на духа". Тя е поглед към ролята на старобългарската държава за съхраняването на делото на Светите равноапостоли Кирил и Методий, както и към приноса на новата писменост и слово за средновековната християнска цивилизация. Експозицията е обща инициатива на фондация "Българска памет", НИМ и на фондация "Бъднини".

Премиерата на филма "Говорещите букви" е в 14.00 ч. в конферентната зала на музея. Филмът на режисьорката Мария Василева е модерен прочит за значението на новата писменост и на новия книжовен български език за Европа преди 12 века и днес. Разказът е ориентиран към интернет поколението и към българската диаспора, която се опитва да предаде на децата си словото на Светите братя. Посланието на "Говорещите букви" е за дълга на съвременния човек да запази езика, който ни е съхранявал и обединявал като нация през вековете.

В 15.00 ч. в двора на музея започва хепънинг, в който ще участват духовият оркестър на Националното музикално училище, "Ъпсурт" и Лора Караджова. За децата са подготвени пространствената разходка-лабиринт "Азбучна молитва" и забавления, а всеки, който поиска, може да разгледа и залите на Националния исторически музей.

Официални гости на събитието ще бъдат посланикът на Ирландия у нас Джефри Кийтинг, Величкият епископ Сионий - ректор на Софийска духовна семинария, и д-р Боряна Бужашка - председател на Държавна агенция "Архиви".