Прокуратурата поиска най-тежкото наказание, предвидено от закона - доживотен затвор без право на замяна за обвинения за убийството на сестрите Белнейски Лазар Колев.

Срещу Лазар Колев са повдигнати 5 обвинения - две за изнасилване за всяко едно от момичетата, две за убийство за всяка от жертвите и едно за блудство с Христина Белнейска, заяви прокурор Ганчева.

Според нея всички доказателства, макар и непреки, очертават категоричен извод, че Лазар Колев е виновен за смъртта на Росица и Христина. Тя изтъкна, че не са събрани доказателства, които по някакъв начин да опровергават тезата на обвинението или да се явяват облекчаващи вината обстоятелства.

Прокурор Ганчева отказа коментар пред медиите след края на заседанието. Защитникът на Лазар Колев Димитър Марковски заяви пред медиите, че утре защитата ще пледира, че подсъдимият е невинен и ще иска пълна оправдателна присъда.

Повече от 4 часа наблюдаващият прокурор по делото „Белнейски" Димитрия Ганчева изнася пледоарии пред съдебния състав.

Ганчева започна с това, че поддържа тезата, изложена в обвинителния акт, затова, че Лазар Колев е участвал в убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски.

Прокурор Ганчева направи подробен анализ на всички веществени доказателства, на заключенията от изготвените експертизи, на светителските показания, видеозаписите, приложени по делото и разпечатките от мобилните оператори на телефонните разговори на Лазар Колев.

Тя коментира обясненията на подсъдимия, като посочи, че той е поискал време, за да се посочи и при днешните обяснения е застанал пред съда със собственоръчно водени бележки за всички обстоятелства.

Обясненията на Лазар Колев са средство за защита по обвинението срещу него, а не източник на доказателства, твърди Ганчева.

По думите й обяснението на Колев се припокриват с това, което той е твърдял и пред полицията по време на разпита му през 2006 година. Според наблюдаващия прокурор днешните му обяснения просто са напаснати към събраните в хода на делото доказателства.

Прокурор Ганчева подчерта, че не може да си обясни защо Лазар Колев не е започнал работа заедно с баща си в София, след като самият Колев днес потвърди, че баща му е започнал работа на голям строителен обект.

Наблюдаващият прокурор направи подробен психологически профил, както на Лазар Колев, така и на двете убити момичета.

По думите на Ганчева подсъдимият е многократно осъждан, имал перверзни наклонности, рецидивист е и след употреба на алкохол и наркотични вещества той е способен на всичко.

Тя се позова и на психологическия му портрет, направен от експерта доц. Неделчо Стойчев, който твърди, че Лазар Колев е емоционално хладен, повърхностен, пренебрегва правилата и е склонен на импулсивни действия.

Държавното обвинение се позовава на експертиза, от която става ясно, че Колев инициира конфликти, но винаги приема позата на жертва.

Докато прокурор Ганчева обясняваше, че Христина и Росица Белнейски са били обикновени момичета, не разглезени от бедно семейство, майката Фани Белнейска не можа да скрие сълзите си .

Според обвинението двете момичета тръгнали пеша да се прибират през нощта, след като изпуснали последния тролей.

Засекли се с Лазар Колев, който бил сам в колата си и бил пиян.

Нощта била студена, улиците безлюдни, каза наблюдаващият прокурор.

Така тя обясни защо двете момичета са решили да се качат в колата му и да му позволят да ги закара до вкъщи.

Христина била оставена при друг мъж, а междувременно Лазар Колев изнасилвал Росица. Първоначално всичко станало доброволно, посочи Ганчева.

Според нея Росица е била поласкана от това, че Колев се заинтересувал от нея, тъй като тя била нисичка, пълничка и нямала много ухажори. В последствие обаче Колев проявил насилие, а Росица уплашена и разстроена скочила в движение от автомобила му. Лазар Колев слязъл и видял тежките й наранявания, след което решил да я убие.

Той се върнал да вземе и другата сестра, която починала на местността Грамадите.

Прокурор Димитрия Ганчева направи основен анализ на свидетелските показания на съкилийника на Лазар Колев, Владимир Славов, както и на факта, че Колев е накарал приятелката си Виолета Витекова и семейството й да дадат фалшиви показания в полицията, които да изградят алибито му.

Според прокурор Ганчева показанията на майката на подсъдимия Марияна Тодорова и на вуйчо му Паун Лазаров били изцяло в насока да оправдаят и оневинят действията на Колев.

Според прокурор Ганчева обаче техните показания само подкрепят тезата на държавното обвинение, тъй като си противоречат една с друга.

Все още е спорен часът на настъпване на смъртта на двете момичета, тъй като студеното време , според експерти,  може да доведе до затруднения или големи грешки.

Не е ясно и дали Лазар Колев , за когото прокуратурата твърди, че е убиец на сестрите Белнейски , е действал сам или в съучастие с друг човек.

Категорично държавното обвинение отхвърля тезата на вече покойния проф. Раданов, който в експертизата твърди, че двете момичета са починали в следствие на катастрофа и са били блъснато с лек автомобил.