Генералните директори на Генерални дирекции „Вътрешен пазар и услуги" и „Регионална и урбанистична политика" на Европейската комисия (ЕК) приветстват Националната стратегия за развитие на сектора обществени поръчки 2014-2020 година. Стратегията е приетата на заседание на Министерския съвет от 9 юли 2014 г., съобщават от правителствената информационна служба.

Директорите са изпратили писмо до българските власти, в което подчертават, че стратегията се фокусира върху важните мерки, насочени към цялостна реформа на сектора на обществените поръчки в България. В Брюксел оценяват факта, че Националната стратегия е съпътствана и с план за действие, в който ясно са разписани сроковете и конкретните институции, отговорни за нейното реализиране.

„България е първата от страните със систематични трудности, която предприема структурирани и решителни действия за преодоляването на проблемите", хвалят ни ръководителите на двете генерални дирекции на ЕК. Все пак те предлагат да се създаде експертна група от представители на ЕК и българските власти с цел решителното прилагане на стратегията. Според представителите на Брюксел комисията трябва да заседава поне два пъти годишно за обсъждане на възможни решения и преодоляване на евентуални трудности по прилагането на Националната стратегия за развитие на сектора обществени поръчки 2014-2020 година.

От правителствената пресслужба уточняват, че приетата Стратегия за обществени поръчки се явява ключов документ по изпълнение на общите предварителни условия за ефективното усвояване на средствата от Европейския съюз 2014-2020 и финализиране на Споразумението за партньорство между България и Европейската комисия. България е сред 19-те държави-членки на ЕС, чиито Споразумения за партньорства са обект на финален преглед от органите на Комисията преди скорошното им одобрение.

От съобщението става ясно още, че се работи усилено и по възстановяване на временно прекратените плащания по Оперативните програми „Околна среда" и „Регионално развитие". Очакванията са, че плащанията по ОПОС трябва да бъдат възобновени до няколко седмици, а по ОПРР най-късно през есента.

Продължава работата по изпълнението на поставените задачи по ускоряване усвояването на средствата от ЕС от първия програмен период. Данните на Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС показват, че за периода 1 януари 2007 г. - 31 март 2013 г. са сертифицирани едва 28% от бюджета на програмите по Структурния и Кохезионния фонд.

Към 1 юли 2014 г. размерът на сертифицираните разходи е увеличен на 4 084 843 866 евро или 51% от бюджета на програмите, което представлява почти двоен ръст на усвоените средства за последните 13 месеца. Влезлите в българската икономика средства в мандата на настоящото правителство по Структурния и Кохезионния фонд възлизат на над 1,6 милиарда евро.

По програмата за развитие на селските райони и Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство" за периода 1 януари 2007 г. - 31 март 2013 г. са сертифицирани едва 45% от бюджета на програмата. Към 1 юли 2014 г. размерът на сертифицираните разходи възлиза на 2 234 587 304 евро или 68% от бюджета на програмата. Влезлите в българската икономика средства в мандата на настоящото правителство по Програмата за развитие на селските райони и Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство" възлизат на над 520 милиона евро, уточняват от „Дондуков" 1.