Народът трябва да накаже Цветанов и компания за незаконното подслушване, смята президентът в периода 2002-2012 г. Георги Първанов. В сутрешния блок на Нова телевизия държавният глава коментира скандала с незаконното подслушване.

Припомняме, прокуратурата констатира груби нарушения при подслушването в МВР.

Подслушването е факт, става дума за мащабно, непознато за годините на прехода подслушване, коментира Първанов. „Това е най-голямата подлост на прехода и аз мисля, че народът трябва да накаже Цветанов и компания, защото това е посегателство над правата на човека, на гражданина, което не е правено в последните 20 години", подчерта президентът.

Той посочи, че докато е бил президент до него не са стигали доклади, които да съдържат подобни информации.
„Имаше някаква теза, че това е правено в името на националната сигурност - но в това време, в което се застъпва моят мандат с мандата на ГЕРБ, няма случай на мен да ми е предоставен доклад със събрана по този начин информация, засягаща националната сигурност", поясни Първанов.

Първанов загрижен и недоволен от кампанията на БСП
Още...

Сега ще стоим много зле в очите на европейците, макар че те са много деликатни, предупреди още той и подчерта, че данните тепърва ще се вадят в МВР.

„Опитвам се да си представя какво биха казали като свое оправдание тези, които пряко са послушвали. Нали не си представяте, че те са подслушвали президента като хоби - очевидно че става дума за поръчка, която идва от много високо равнище", предположи президентът.

Той зададе въпроса: „Кой е консумирал информацията?" и сам отговори: „Очевидно Цветанов, но аз не смятам, че е само той".

Георги Първанов обясни и как си представя да се е случвало незаконното подслушване. „Твърде вероятно е разпорежданията да са правени устно. Аз смея да предполагам, че почти ежедневно са спускани имената, телефоните, които трябва да се подслушват", изказа предположение Първанов. Според него, след като е събрана информацията, тя е предавана на „двамата най-висши консуматори на тази информация", и после се е унищожавала.

Първанов изрази надежда да бъдат възстановени унищожените записи. „Все се надявам, че има защитни системи, че някъде тази информация, поне част от нея, е съхранена. Тук всъщност не целият обем от информация е необходим, достатъчно е да се хванат основните параметри", посочи той.
По думите му целият този инцидент идва да покаже колко дърводелски са действали те (ГЕРБ - б.ред.). „Те са толкова самоуверени, включително и особено Цветанов, и са смятали, че всичко им е позволено", каза в заключение по темата президентът.