Танкер с екипаж от 15 българи на борда е бил пленен днес от сомалийските пирати, предаде АФП.

Агенцията се позовава на официално съобщение на силите на ЕС за охрана на морските пътища в Аденския залив.

В официалното съобщение от военноморската на ЕС се посочва, че плененият танкер се казва „Панега".

Информацията за похищението беше потвърдена официално и от Министерството на външните работи.

Капитан на "Панега" е Румян Попов от Варна.

Според БНТ отвличането е станало около 19,30 ч. българско време.

От външно уточниха, че е създаден кризисен щаб, в който влизат и специалисти от транспортното и военното министерства. Работната група ще се оглавява от външния министър Николай Младенов.

Според Изпълнителна агенция „Морска администрация" плавателният съд, собственост на Параходство БМФ, е пътувал от Червено море към Пакистан.

Танкерът е бил отвлечен на около 100 морски мили от Аден, на път от Червено море за Пакистан.

В момента на отвличането танкерът „Панега" се намирал в международно признатия транзитен коридор, който се охранява от бойни кораби,съобщил за Асошиейтед прес капитан първи ранг Карл Сьостранд от командването на „Аталанта". От момента, в който танкерът подал сигнал за тревога до нападението на пиратите изминали само 17 минути, уточни още Сьостранд.

Силите на операция „Аталанта" в залива опитват да установят връзка с кораба.

Застрахователят на „Панега" е подготвил екип за водене на преговори с пиратите, съобщи  говорителят на Параходство БМФ Атанас Панайотов.

Той уточни, че днес след обяд е получен сигнал от капитана на „Панега", че бързоходна лодка приближава от към левия борд. 5 минути по-късно капитанът подава сигнал за бедствие по международния канал за комуникация и съобщава, че 5-6 въоръжени пирати са на борда и приближават към надстройката на кораба.

Потърсена е помощ от близкия американски военен кораб, който поема веднага курс към „Панега". Малко по-късно капитанът на нашия танкер вече е принуден от пиратите да предупреди същия военен кораб да не приближават. Информирани са членовете на семействата на екипажа.

Два кораба с общо 13 моряци на борда се намират в плен на сомалийските пирати. „Сейнт Джеймс Парк" и „Ейшън Глори" са под контрола на пиратите вече близо пет месеца. До момента няма яснота за това дали се водят преговори за освобождаването на плавателните съдове и на какъв етап са те. Последният подобен случай с отвлечен кораб с българи на борда - този с „Маласпина Касъл" завърши за близо месец. Тогава всички моряци бяха освободени след платен откуп от близо 900 000 долара.

МВнР съобщи късно във вторник вечер, че поради недобрата видимост и лошите атмосферни условия пиратите, които отвлякоха българският танкер "Панега" с 15 моряци на борда, не са били забелязани от конвоиращия съд.

Нападението е станало в средата на коридора, който се смята за най-опасния участък от маршрута. По данни на Параходство Български морски флот, корабът "Панега" към 22:40 българско време на 11 май се е движил към брега.

Името на "Панега" се свързва в медиите с т.нар. Афера "Атия" от 1993г., когато той акостира в тази военна база и разтоварва малко над 3000 тона газьол, за който се твърди, че е контрабанден.

Плавателният съд е танкер, строен през 1985 г. , предаде радио „Дарик". Той плавал за Пакистан, за да бъде нарязан за скрап, съобщиха източници от Морска администрация. „Панега" е бил бракуван, а екипажът бил събран, за да придвижи плавателния съд до Пакистан.

Екипажът на „Панега" спасил преди 4 години бедстващи моряци близо до грузинския град Батуми.