Депутатите, отцепили се от Атака, разкриха данни около това как са били поставени в определена зависимост от лидера на партията Волен Сидеров.

На пресконференция в БТА дойдоха Валентин Николов, Огнян Пейчев, Кирил Гумнеров, Борислав Стоянов, Цвета Георгиева, Калина Крумова и други, за да алармират за бездействието на българските власти по този въпрос.

Цялата пресконференция премина в нападки
между организаторите и представители на медиите, "обвързани с трудово-правни отноешния с Волен Сидеров" - както ги нарекоха депутатите.

Отцепилите се народни избраници категорично отказаха да отговарят на техни въпроси. Нападките продължиха и след края на пресконференцията.

Адвокат Юри Митев разказа, че 41 кандидати за народни представители през 2009 година са били поканени в централата на партията на "Врабча", за да подпишат документи за участие в изборите. Сред тези документи бил и т.нар. договор за лоялност, който всъщност се оказал договор за поръчителство, като става дума за суми от порядъка на 150 хиляди евро.

Тези договори са реална опасност за националната сигурност, тъй като с тях са обвързани 17 народни представители и не се знае в кой момент и по какъв начин може да им се повлияе в определена насока, подчерта адвокат Митев.
Той поясни, че всичко започнало, когато Камен Петров и Христо Христов станали собственици на 5 офшорни дружества през май 2009 година.
След това обаче, след като станали собственици те не знаели какво се случва с тези дружества, а никой не им е казал и защо са създадени.

По-късно в употреба били вкарани и въпросните договори за поръчителство. Стана ясно, че тези договори са подписани в партийната централа в присъствието на помощник нотариус. На въпрос дали Димитър Стоянов е донесъл тези договори Борислав Стоянов заяви: "Волен Сидеров стоеше с пистолет в ръка и каза хайде, подписвайте." Според отцепниците когато се говори за тези договори трябва да се отчете участието не само на лидера на партията, но и на Капка Сидерова и на „малкия, който сега е в Европарламента".

Договорите за лоялност са проверявани от Софийска районна прокуратура, която не отрича, че такива договори има, но не може да направи нищо по въпроса, тъй като те не са намерени.
Липсата на тези споразумения самият Волен Сидеров обяснява с две хипотези
- едната е, че те са откраднати от личната каса в дома му, а другата е че са изчезнали по време на ремонта на централата на партията.

Отцепниците са сезирали и ДАНС
с описанието на цялата фактология, тъй като според тях става въпрос не само за превишаване на права, но има и реална заплаха за националната сигурност, тъй като не се знае дали следващия парламент няма да има 100 депутата с подобна обвързаност.
Депутатите заявиха, че повечето от тях не са видели какво всъщност подписват.
Когато са извикани на „Врабча" са им представили тесте с документи и лично Волен Сидеров настоявал да ги подпишат.

Договори за лоялност не са подписали лидерът на партията, Десислав Чуколов, Николай Пехливанов и Явор Нотев. Интересното е, че Деница Гаджева има такова споразумение.
Стоян Иванов разказа за един случай, в който му е оказван косвен натиск в резултат на подписаните договори за лоялност.

Става въпрос за случай, когато те са гласували против предложение на ГЕРБ, въпреки че Волен Сидеров настоявал те да го подкрепят. Тогава един от зам.-председателите на Атака отишъл при тях и ги попитал: Какво правите, бе? Не помните ли какво подписахте.
По отношение на субсидиите, които получават независимите депутати изтъкнаха, че не са получили нито една стотинка.

Не сме получавали никакви пари, включително и с осребряване на фактури, каквато информация се появи", заяви Валентин Николов.
В тази връзка той каза, че са поискали проверка от НАП, за да се изясни случаят.
Вярваме, че Волен Сидеров реве с крокодилски сълзи от сутрин до вечер, защото за него парите са най-важното, категоричен бе Николов.