emaxpress
В болница „Свети Георги" в Пловдив няма лекар, който да получава 60 000 лева заплата.

Така шефът на лечебното заведение доц. Карен Джамбазов категорично отрече информацията, че лекари вземат възнаграждения от по 60 хиляди лева.

Той обаче потвърди, че в специфични дейности, като инвазивна кардиология, месечните възнаграждения стигат до 10 хиляди лева, информира БНР.

Доц. Джамбазов увери, че независимо от орязаното финансиране, няма да се отказва лечение на спешно болни, болни с онкологични и други приоритетни заболявания.

Дейността в Университетската болница „Свети Георги" ще бъде ограничена, като касата ще плаща 80% от заработеното в болницата на база месец август миналата година, обясни доц. Джамбазов, цитиран от радио Пловдив.

По думите му, четвърти месец касата плаща на болницата нередовно и с 30% по-малко от изработените суми.

В момента ръководството на болницата разработва система, по която ще се делегират средствата от общия бюджет към всяко звено в болницата, за да може то да си планира дейностите и да не влиза в допълнителни задължения.

Предстои реорганизация и на цялата дейност на здравното заведение. Ще бъдат извършени съкращения в администрацията, като очакваните икономии са в размер на 200 хиляди лева.

За да се направят икономии, ще бъдат освободени и работещите в болницата, навършили пенсионна възраст.

По думите на доц. Карен Джамбазов до месец ще се направи точен анализ на всички възможни икономии, на приходите и разходите в условията на новото финансиране и ще бъде изготвен погасителен план за огромния дълг който е в размер на около 38 милиона лева.

Ще бъде въведена и нова система за преразпределяне на средствата за работна заплата, която ще бъде базирана на коефициент на ефективност във всяка клиника, в която ръководителят й ще преценява разходите и приходите и сам ще разпределя бюджета.

Доц. Джамбазов съобщи, че до края на деня ще бъдат изплатени парите на лекарите и персонала за месец юни.