Френската банка Societe Generale е обяви огромна загуба на стойност 4.9 млрд. евро, в следствие на нерегламентирани (измамни) търговски дейности.

Отделно от това, банката ще оповести и 2.05 млрд. евро отписани активи за четвъртото тримесечие в следствие на разпрострялата се криза от американския кредитен пазар, Money.bg.

Според експерти от банката, измамните търговски дейности са направени от неин служител в кратки периоди през 2007 г. и 2008 г. Трейдърът, който е отговорен за масираните загуби, е използвал знанията си за вътрешния контрол на банката, за да изпълнява фиктивни транзакции.

Разкритията са направени, след като служителят сам е признал, за което е бил отстранен и неговият пряк ръководител. Предстоят допълнително разследвания на случая.

От Societe Generale са обърнали внимание, че 1.1 млрд. евро от общите отписани активи са свързани с директни ипотечни кредити, а други 550 млн. евро са заради експозиции на банката към ипотечни облигации на щатски кредитори. За останалите 400 млн. евро все още не е обявена причината за загубата.

Днес се очаква, Френската национална банка да даде извънредна пресконференция, за създалия се проблем със Societe Generale.