Без резултат завърши в Кърджали срещата между министъра на земеделието и храните Валери Цветанов и животновъдите.

Фермерите продължават с протестите. Те са категорични, че ако до сряда не бъдат удовлетворени исканията им ще започнат извеждане на стадата си в Гърция.

Фермерите от Кърджали се отказаха да блокират шосето до 4 общини. Там те ще разпънат палатка, в която ще има денонощно присъствие.

Днес и утре протестът ще е мирен, като от идната седмица ще се премине към нови стачни действия, обясняват животновъдите.

Според тях срещата с министър Цветанов не е била успешна, защото той не е предложил готови решения за изпълнение на исканията им.

Животновъди от Силистренска, Добричка, и Разградска област в момента протестират на главния път от Силистра за Добрич на разклона за село Кайнарджа.

Над 60 души, сред които и възрастни хора от близките села, участват в протеста с плакати: "Вносът на мляко и престъпление"; "Живеем на кредит, затова сме тук"; "Българи не спете и изгонете крадците" и още много с подобно съдържание.

Хората вече преповториха обявените искания за 5% ДДС за млякото, а животновъдите настояват за субсидия от 140 евро за крава годишно и 20 евро за овца, както и 20 стотинки целогодишна субсидия за литър мляко и възможност сами да стопанисват общинските и държавните пасища за срок от 10 години с право да получават евросубсидията.

За сега протестът е мирен. Фермерите нямат право да затварят пътя, но се отказват да се подчинят на това и смятат да го затворят поне за 5-10 минути.

В района на протеста има полицейски постове. Хората са предупредени, че ако започнат гражданско неподчинение, ще бъдат дадени на прокурор.

Припомняме, вчера в Кърджали се проведе срещата на протестиращите вече втора седмица стопани със земеделския министър Валери Цветанов.

Въпреки уверенията на Валери Цветанов и зам.-министъра Светла Бъчварова, че идната седмица очакват отговор от Брюксел за това дали ще разреши допълнителни субсидии, фермерите смятат, че причината да са без пари е в нашите управленци. Според протестиращите държавниците ни искат да обезличат българското животновъдство и вече са почти успели.

Валери Цветанов съобщи, че от другата седмица започват проверки от Кърджали на раздадените площи за паша. Той обеща, че ако има държавен чиновник, който е нарушил процедурата, ще бъде освободен от работа.

 

Министърът обаче предупреди и животновъдите, ако някой от тях знае, че също не е бил изряден при искане на пасищата, още сега да си оттегли документите. Според него няма държавен механизъм, който може да наложи възбрана на вноса на месо от Румъния.

Цветанов обеща да посети през следващите дни отново протестиращите фермери в град Кърджали, за да ги информира за взетите мерки от страна на министерството на земеделието и храните по съществуващите проблеми.

Животновъдите протестираха с 30-минутна блокада на възлов междуградски път в областта и предизвикаха километрични опашки. По време на протестите те заявиха, че не желаят да се срещат с този министър.

Сред исканията им са осигуряване на пазар на българската продукция, както и отмяната на наложените им санкции от Европейската комисия, които те казват, че са допуснати по вина на местните земеделски власти.

И фермерите от Благоевградско преминаха към гражданско неподчинение. След като в продължение на 6 дни излизаха на мирен протест, днес макар и за кратко те затвориха пътя за Драма.

Фермерите от Гоцеделчевско са притеснени и от бума на различни зарази по животните в региона, срещу които никой до сега не е предприел адекватни мерки.

Животновъди готвят национален протест в София идната седмица. Освен за субсидиите, фермерите настояват за намаляване на ДДС върху млечните продукти и месото.