Споразумението между Русия и България за проекта „Южен поток" ще бъде подписано на 16 юли.

Това заяви руският вицепремиер и председател на съвета на директорите на "Газпром" Виктор Зубков, цитиран от РИА Новости.

Всички въпроси, които предстои да се решават сега ще бъдат решавани според „пътната карта", която предложихме, заяви Зубков и добави, че тя ще бъде подписана на 16 юли в България.

До дни, по думите на премиера Борисов, ще бъдат изчистени всички неясноти по "пътната карта". През 2015 година проектът трябва да е готов, подчертава българският премиер.

Той не уточни от кого ще бъде парафирано споразумението, но подчерта, че въпросът ще бъде решен „на достатъчно високо равнище".

Междувременно министърът на икономиката Трайчо Трайков подчерта, че най-големият пробив в преговорите за „Южен поток" е че част от количествата природен газ, предназначени за проекта, ще преминават през съществуващите в момента тръби през територията на България.

Става въпрос за 17 млрд. куб. метра от общо предвидените като капацитет на проекта 63 млрд. куб. метра.
Останалото количество газ ще премине през новоизградени тръби в направление изток-запад, които са част от Южен поток и са 50% българска собственост.

Чрез използването на капацитета на сегашните тръби, които са изцяло собственост на България, страната няма да загуби приходи от транзитни такси, а дори ще ги повиши. В момента по тези тръби преминават 17 млрд. куб. метра газ за Гърция и Турция. 

По думите на Зубков посещението му в София е било успешно и са обсъдени всички въпроси, свързани с „нашите енергийни проекти".

Припомняме, според Борисов за "Южен поток" остава въпросът с наличните тръби, по които в момента се транспортира руски газ.

Русия е заявила, че те ще се използват, каза премиерът.

"Печалбата за България от този проект ще се удвои и утрои", убеден е Бойко Борисов.

Сегашният транзит за Гърция и Турция ще остане по старите тръби, стана ясно още след срещата между българския министър-председател и Виктор Зубков, като удвоеният капацитета на "Южен поток" ще отиде за Западна Европа.

„Смятаме, че е получено пълно разбиране от страна на българското правителство и това бе потвърдено от министър-председателя - че България влиза в проекта „Южен поток", заключи руският вицепремиер.

Междувременно американският посланик у нас Джеймс Уорлик - който се срещна с министъра на икономиката Трайков ден след визитата на Зубков - призова за публичност на споразуменията, договорени между българското правителство и Русия по енергийните проекти.

„Българите сигурно искат да разберат защо цената на газа се е повишила с 30 % и дали няма през следващите 5 или 10 години да се повиши още" подчерта Уорлик, цитиран от БНР.

Ние обаче не можем да знаем това, защото тези споразумения са тайни", изтъкна още той.