Украинският кабинет внесе във Върховната Рада законопроект за отмяна на неутралния статут на страната и за възобновяване курса за членство в НАТО.

Това е заявил премиерът Яценюк, като по думите му решението е на Съвета за национална сигурност и отбрана.

Въпросът за членството на Украйна в Алианса се приема остро и противоречиво от западния и източния регион на страната.

На изток приемат това като заплаха, а западните украинци виждат в членството шанс за интегриране в евроатлантическото пространство.

Третият президент Виктор Ющенко пое курса за влизане в Пакта, но след него Виктор Янукович успя да прокара закона за неутралния статут на Украйна.

Настоящата власт в Киев по-рано изтъкваше, че въпросът за членството не стои на дневен ред, тъй като в обществото няма консенсус по него.

Междувременно руският президент Путин нарече „колосална грешка" решението на украинското командване да не изтегля обкръжените в Мариупол правителствени войски, а да се опитат с бой да пробият блокадата на сепаратистите.

Тази грешка ще доведе до много човешки жертви, изтъква руският президент, цитиран от „Новости".

По-рано днес той призова сепаратистите да осигурят хуманитарен коридор, по който частите на украинската армия да се изтеглят от обкръжението.

Този призив бе подкрепен от ръководството на сепаратистките сили.

В същото време се съобщава, че освен блокадата на Мариупол сепаратистките сили са завзели редица ключови населените места.