Ясно е, че кандидат-президентът Бойко Борисов си прави кампания. Така лидерът на БСП Сергей Станишев коментира намеренията на правителството да повиши минималната работна заплата и пенсиите.

Според програмата на правителството до 2013 година няма да има актуализация на доходите, т.е. те са замразени, подчерта експремиерът.

Той изтъкна, че събираемостта на приходите се проваля. „Този показател е с 2,3 милиарда лева по-малко," посочи той и предположи, че най-вероятно след изборите ще се направи актуализация на бюджета.

Станишев каза, че за да бъдат пенсиите индексирани, трябва да се увеличат най-малко с 30 лева за всеки пенсионер и че минималната заплата трябва да бъде вдигната на 300 лева.

При сегашната събираемост, която е скандално ниска, не виждам откъде ще се вземат пари. Освен това става ясно, че този ход е чисто предизборен, коментира Станишев и допълни: Опитват се да подкупят хората, което обаче няма да помогне на ГЕРБ."

По думите му хранителните стоки са поскъпнали с над 30% и дори да има повишение на доходите, то няма да покрие инфлацията.

И шефът на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев се усъмни в грижата на правителството за бедните и пенсионерите. Той отбеляза, че повишаването на минималната работна заплата и на пенсиите е трябвало да стане през зимата и заподозря управляващите, че в момента основната им цел е с парите на българските данъкоплатци да се купят изборите.

Сергей Станишев коментира и вчерашното решение на Конституционния съд за заключителните разпоредби на Кодекса за социално осигуряване. Според него това решение показва некомпетентността на правителството. „Това е 11-то решение на КС по отношение на това правителство," изтъкна той и категорично заяви, че имаме най-антиконституционното правителство.

„Атакуваната от КС разпоредба от Кодекса за социално осигуряване показва, че управляващите са предприели фактическа конфискация на средствата на хората от пенсионните фондове. Става въпрос за 110 милиона лева, които трябва да бъдат върнати на фондовете. Те обаче са в разчетите на НОИ, което предполага, че там дефицитът ще стане още по-голям", допълни червеният лидер.

Той повдигна въпрос за това кой ще носи политическата отговорност и припомни, че неотдавна беше уволнена шефката на НОИ Христина Митрева именно заради недостиг в приходите на института. Станишев настоя и Симеон Дянков да бъде уволнен със същите мотиви.

От своя страна Любен Корнезов изтъкна, че всички 12 съдии от състава на КС са подписали, че въпросният текст на Кодекса е противоконституционен. „Т.е. бием ГЕРБ с 12:0", добави той и цитира решението на съда, в което се казва, че „такъв административно-команден подход е типичен за недемократично тоталитарно управление." Той подчерта, че не го казва Любен Корнезов, а го казват конституционните съдии, 8 от които са професори.

Според него ГЕРБ отново е погазил полицейски ботуш българската Конституция.

За вота на недоверие Станишев каза, че за утре са предвидени разговори с ДПС, а за Синята коалиция отново заяви, че те трябва да се определят дали са опозиция. Според лидера на червените най-малко в два сектора трябвало да се иска вот на недоверие - за несправяне с икономическата криза и за полицейска държава и злоупотреба с власт.

Проблемът е, че за вот на недоверие са нужни 48 депутатски подписа, а Коалиция за България има 40 депутата, допълни той.

Помолен да коментира защо не работят комисиите за конфликт на интереси, Станишев каза, че е ясно, че причината е, че те трябва да бъдат използвани политически. Той припомни, че имаше промяна в правилата, че увеличиха мандата на председателя, че той се отказа от отцепниците и добави: „Ако изберат Волен Сидеров за председател, ще е пълен бонбон за пред ЕС."

Мълвата, че шефът на НАП ще бъде уволнен Станишев коментира с думите: „Да се оправят там помежду си. Тези се боричкат за власт." Той предположи, че се повдига въпросът за прикриване на информация за доходите на Цветан Цветанов и че е възможно да се търси причина Стефанов да бъде уволнен.