Британският премиер Дейвид Камерън ще получи подкрепата на шведския си колега Фредрик Райнфелд, след като той призова германския канцлер Ангела Меркел да оттегли подкрепата си за Жан-Клод Юнкер като кандидат за поста шеф на Европейската комисия, отбелязва „Блумбърг".

Тримата политици ще се срещнат с премиера на Холандия Марк Рюте в Харпсунд, Швеция.

Райнфелд изрази позицията си в интервю за Financial Times, в което постави под въпрос легитимността на Юнкер за шеф на ЕК.

Юнкер заявява, че трябва да получи поста на базата, че той е кандидат на Европейската народна партия, а тя именно спечели най-много места в новия Европейски парламент. Шведският премиер оспори дали това е правилният начин за избор на президент на Европейската комисия.

Ние не подкрепяме идеята, защото е невъзможно за други кандидати и се изключва много потенциални кандидатури за поста, каза премиерът на Швеция за FT.

Трябва да се грижим за баланса между различните институции, поясни той.

Юнкер е архитект на еврото през 90-те години на XX век и твърдо го защитава по време на кризата. Камерън смята, че следващият президент на ЕК трябва да бъде някой, който е „открит, конкурентен и гъвкав, а не човек от миналото".