В понеделник Гражданска лига на България ще подаде официално сигнал за крупна злоупотреба с обществени средства, съобщи Стефан Гамизов от организацията.

Той уточни, че става въпрос за преминалите 100 милиона лева през Националния педагогически център в периода 2005 - 2009 година.

За този период в центъра са съсредоточени парите за квалификация и преквалификация на учителите от цялата страна, поясни Гамизов.

По думите му става въпроса за злоупотреба с нещастното състояние на педагогически състав в България.

„Ние твърдим, че повечето средства са отчетени на документи и че е имитирана квалификация", заяви Гамизов. Той съобщи, че действащите лица били 4-ри и ги посочи - Даниел Вълчев, главния секретар на министерството на образованието Димитър Танев, Пламен Суруджийски - директор на въпросния Национален педагогически център, и Цонка Кенарова, директор на дирекция „Квалификация на педагогическите кадри".

Според Гамизов четиримата са действали в сговор и биха могли да бъдат определени като „престъпна група".

„Даниел Вълчев, по думите на Стефан Гамизов, е един от най-перфидните политици в България, които по перфектен начин са се измъквали, без да бъдат наказани нито веднъж.
Той е интелигентен, умен и начините му са префинени, а иначе участва в политиката още от 90-те години", посочи още Гамизов.

Гамизов съобщи още, че от днес ще бъдат инициирани действия за обявяване в противоконституционност на текстове от Закона за амнистията.

Той каза, че ще бъдат поканени депутати от ГЕРБ, Синята коалиция, РЗС за подписка за сезиране на КС за член 1 от Закона за амнистията. При евентуално произнасяне на КС в полза на обществения интерес да се отвори пътя на сегашните управляващи да изпълнят обещанията си, очаква Стефан Гамизов.

По думите му всичките клетви и закани на ГЕРБ, че ще бъдат осъдени и наказани престъпниците, този закон остават невъзможни.

Практически в България е невъзможно в момента да бъде доказана умисъл за стопанско престъпление, поради текстовете в Закона за амнистията.

Според него този закон е истински заговор срещу конституцията и правовия ред и първи опит в историята на България управляващи превантивно да освободят себе си то наказателна отговорност.

Законът амнистира всички престъпления като извършени по непредпазливост, поясни още Гамизов.