Критики и комплименти се "изляха" върху премиера Бойко Борисов в началото на днешния пленарен ден.

Депутатите от опозицията "атакуваха" със забележки Борисов и правителството на ГЕРБ заради провала според тях на европейските цели на кабинета. За ГЕРБ обаче се оказа, че било удоволствие да слушат своя лидер.

Поставяме на дневен ред българското председателство на Съвета на ЕС. Това заяви премиерът, който представи пред НС доклад от министър-председателя Бойко Борисов относно развитието на приоритетните за България теми и досиета по време на Датското председателство на Съвета на ЕС (януари - юни 2012 г.) и основни приоритети по време на Кипърското председателство на Съвета на ЕС (юли - декември 2012 г.).

Той изтъкна, че България ще поеме председателството на ЕС чак през 2018, но бе категоричен, че трябва да се подготвим за този момент още от сега.

Борисов обясни пред депутатите с краткия си доклад, че през първите 6 месеца на тази година ключови теми на ЕС са били финансовата рамка на общността, развитието на кохезионната политика и селскостопанската политика. Датското председателство постигна напредък по тях, смята премиерът Борисов.

На 1 юли Кипър пое председателството на ЕС и приоритетите на кипърското председателство са устойчива Европа, икономически растеж, Европа обърната към своите граждани и Европа по-близо до своите съседи.

Нито една от значимите цели на правителството не бе постигната. С тази критика Пламен Орешарски от БСП коментира доклада на премиера. Провали се широко прокламираното присъединяване към ERM 2 и Еврозоната, изтъкна той и подчерта, че още по-голям провал е претърпяла друга основна цел на кабинета - членството в Шенген.

Според Пламен Орешарски правителството търпи провали в най-приоритетните си цели - европейското развитие, визирайки името на партията на Бойко Борисов - ГЕРБ. Като нов член нашата страна не стартира добре в усвояване на европейските фондове, призна бившият финансов министър и допълни, че при предишния кабинет сме били в средата в класацията по усвояване на еврофондовете, докато от 2009 досега устойчиво сме се смъкнали към последните.

Той също така е притеснен, че страната ни не участва достатъчно активно в дебатите за бъдещето на Общата селскостопанска политика. Смятаме, че подмяната на плочките на селския мегдан е много по-значимо, отколкото набелязването на хидромелиоративни мерки, попита Орешарски с доза ирония.

По думите му в някои спектъри на европейската политика страната ни прилага подхода "И на Вуте да му е зле" и не подкрепя приоритетите на някои държави членки. Орешарски предупреди, че по този начин не можем да очаваме подкрепа от другите членки за нашите цели.

Евродепутатът Илияна Йотова припозна в днешния доклад предишния, прочетен от Борисов пред НС и го обвини във формално отношение към членството ни в ЕС.
Със свещ не може да се намери българската позиция какво ще правим с директивата, която ще забрани производството на ориенталски тютюн, каза тя.

Сигурно щях да ви поздравя, господин министър-председател, за краткото изложение - това в Европа, знаете, се уважава, ако в думите ви днес и във вашето експозе за съжаление не разпознах експозето ви от февруари месец тази година. Сменили сте само името на председателството, заяви Йотова от трибуната.

Тя изрази учудване от факта, че Борисов, който толкова много искал да получава потупване по рамото от висши европейски чиновници, не използва ден като днешния, който се наблюдава от мнозина посолства в страната ни, да се похвали с постиженията и онова, което той и министрите от кабинета са сторили.

Затова ме учудва, че е толкова формален този доклад. В ЕП имаме възможност да слушаме много ваши колеги, министър-председатели, президенти. Уверявам ви - към европейските теми никой не си позволява толкова формално да се отнася, подчерта Йотова.

Един от най-големите провали е борбата с безработицата, смята Йотова. Бялото петно в доклада на Борисов според нея била темата Шенген.

Тя коментира и "абракадабрата с цифри и проценти", от доклада за договорените евросредсктва.

Вие казахте 82% договорени. Не, повече са договорени - 88,19% - по информация на самата ЕК. Но само 26,37% са разплатени, което нищо не означава, че останалите ще бъдат разплатени.
Ако не вярвате на мен, прочетете интервюто на вашия регионален министър - госпожа Павлова го казва - че има голяма опасност да не ги разплатите, изтъква Йотова.

Досега революцията в жизнения стандарт на българите трябваше да е приключила. Това коментира и Павел Шопов от Атака. Ползите от влизането ни в ЕС са по-малко, отколкото са загубите ни, категоричен бе националистът. Шопов не пропусна да критикува правителството заради топлите отношения с "окупаторката" Турция.

Според Асен Агов от ДСБ пък най-важната тема е идеята на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу ЕС да се преструктурира във федеративна структура. Той поясни, че в ДСБ мненията по този въпрос били различни. Аз лично смятам, че България ще спечели от една такава федеративна структура, подчерта Агов.

По-евтин природен газ за страната ни, трябва да е нашият приоритет през кипърското председателство, смятат още сините.

От ГЕРБ защитиха доклада на премиера. Моника Панайотова изтъкна от парламентарната трибуна, че за нея било истинско удоволствие да слуша доклада на Бойко Борисов. Той пренесе европейския дебат в пленарна зала, заяви тя.

Страната ни според нея участва активно към икономическото управление на ЕС и даде за пример това, че сме приели европейския фискален пакт.
Емитираният облигационен дълг предизвика впечатляващ интерес, доволна е Моника Панайотова.

България седи добре в ЕС, категоричен бе и евродепутатът Андрей Ковачев, излъчен от ГЕРБ. Участваме на всички нива и нашето мнение и позиция се чуват, смята той.