искърРибарска хижа, която се намира на метри от водата на язовир Искър, се превръща в обект на спор между руската и българската държава, съобщи bTV. Дипломатическото представителство на Москва от десетилетия стопанисва имота, без да има документи за собственост.

Имотът, до който води малка пътека, се намира под заливната кота на язовира. Това е територия, която съгласно Закона за водите е публична държавна собственост и изключва каквито и да било претенции от руска страна.


Преди 3 години руската страна направила опит за придобиване на имота по давност. Основният аргумент, който се изтъква е, че посолството стопанисва земята от десетилетия. Областният управител на София Данаил Кирилов отказал с мотива, че не може да се придобие по давност имот, който е публична държавна собственост.

Освен това, за част от земята, на метри от брега, има заявления от наследници на бивши собственици от времената преди комунистическия режим да предостави без документи мястото на съветската мисия.

В лаконичния си коментар, от руското посолство в София не пожелаха да кажат с какви документи биха доказали собствеността и законността на имота. От там заявиха, че след като случаят бъде разгледан от работната група ще могат да дадат повече информация.

От Министерство на външните работи обаче са категорични, че по отношение на този имот по време на преговорите - компромис няма да има.
"Той не е обект на преговори между двете правителства. Междуправителствената спогодба от 70-та и 74-та, с протоколите към нея, също не съдържа упоменаването на този имот. Така че - не, той не е част от нашите преговори", съобщи говорителят на МВнР Весела Чернева.

След като България не е склонна да преговаря за този имот, ще е много интересно какво ще се случи с него в следващите месеци. Особено след като правителството се прицели в незаконните имоти и на язовир Искър.