95 съдилища в страната са с натрупани задължения, които са в размер на 6.8 млн. лв. Основният недостиг на финанси е за изплащане на задълженията към вещи лица, на ток, вода, съдебни заседатели, обезщетения и пощенски услуги.

Това заяви на брифинг в сградата на ВСС председателят на комисия „Бюджет и финанси" Михаил Кожарев, повтаряйки констатацията на Соня Найденова от нейния брифинг преди два дни.

В най-тежко финансово състояние са окръжните съдилища в Благоевград, Кюстендил, Пловдив, Монтана, Пазарджик, Плевен, както и  Районен съд - Бургас.

По отношение на Софийски градски и Софийски районен съд Кожарев е спокоен, че там поне до септември нещата са нормални. Не толкова благоприятно е състоянието на Върховния административен съд, който няма средства дори да си плати интернета.

Прокуратурата също е наддала вой. Тя е изпратила писмо с искане за пари в размер на близо 2 млн. лв., които са необходими за изплащане на задължения за първите 6 месеца на годината.

Междувременно стана ясно, че вчера са гласувани 28 000 лв. за неотложен ремонт на Съдебната палата заради градушката, която изпочупи стъклата на сградата. Кожарев подчерта, че в момента наличните средства за аварийни разходи са 250 000 лв. от общо 600 000 лв., които са им били гласувани за цялата година.

Тази година ще бъде проведена обществена поръчка за гориво за отопление на всички съдилища. Кожарев обаче изтъкна необходимостта от рационалното използване на средствата.

„Всички съдилища си имат административни ръководители и все се надявам те да имат някакъв управленски опит", заяви в тази връзка председателят на комисия бюджетната комисия във ВСС. Именно поради това се планира да започне обучение по публични финанси на административните ръководители.

„Не е лошо да сме по-стриктни и по отношение на средствата, които се дават на вещи лица", посъветва Кожарев. По думите му не винаги тези средства се разпределят рационално, а всеки трябва „да се разпростира според чергата си".

Съдебната дейност е държавна дейност, отсече Кожарев. Той обясни, че бюджетът за тази година е бил същият като през 2013 г. и е било пределно ясно, че няма да стигне до края на 2014 г. Разликата обаче е, че през 2013 г. са били направени корекции. Така през миналата година за съдилищата са били отпуснати първоначално 434 млн. лв., а впоследствие са завършили с 442 млн. лв.

Кожарев упрекна премиера в оставка Орешарски и финансовия министър Чобанов за това, че са обещавали корекции в бюджета за съдилищата, но такива не са направени. „Разочарован съм от позицията на Министерството на финансите и то не само в този, а и в предходния му състав", подчерта той.

Накрая Кожарев дори съзря „атака" срещу съдебната власт, тъй като за други дейности на други първостепенни разпоредители се дават средства. Той бе категоричен, че съдебният бюджет не е самостоятелен, макар да е определен така в законите.

„Нямаме възможност за собствени приходи, за да приемем, че бюджетът се създава самостоятелно", аргументира се Кожарев и допълни, че разходната и приходната му част представляват държавна субсидия.