През изминалата нощ израелски самолети бомбардираха обекти на шиитското движение „Хизбула" в Ливан, съобщава Ройтерс.

Атакувана бе и главната магистрала от международното летище на Бейрут до южните части на страната, където са разположени офисите на движението „Хизбула".

Бомбардирани бяха и складове за гориво на електроцентрала близо до ливанската столица и мост в южните части на града.

Освен това при общо седем бомбардировки по международния път Бейрут -Дамаск израелската авиация разруши четири моста в 20 километров участък.

Тази нощ израелската авиация бе най-активна от началото на акцията, предприета след отвличането на двамата израелски войници от шиитската организация „Хизбула" на израело-ливанската граница.

Късно снощи от израелската армия разпръснаха листовки в района на пристанището Тир, в южната част на страната и в южното предградие на Бейрут.

Те съдържат призива населението да избягва местата, където се намират и действат бойците на ливанската шиитска формация „Хизбула".

„Израелската армия ще продължи да действа в Ливан колкото сметне, че е необходимо за защитата на израелските граждани", се казва още в листовката, подписана от "Държавата Израел".

Ливанските сили за сигурност спряха движението по магистралата, по която вчера хиляди туристи и чуждестранни работници напускаха Ливан през Сирия.

Междувременно стана ясно, че от Държавния департамент на САЩ са призовали всички американски граждани да напуснат Ливан. Разрешено е на семействата на американските дипломати да напуснат близкоизточната страна.

Припомняме, че вчера израелският министър на отбраната Амир Перетц обяви, че Израел иска да "унищожи" „Хизбула", а премиерът Ехуд Олмерт разпореди армията да продължи операциите си срещу Ливан. Олмерт взе решението си на специално заседание късно снощи с министъра на отбраната Амир Перетц и с началника на генералния щаб Дан Халутц.

В същото време ливанското правителство, което изразява категоричната позиция, че не носи отговорност за отвличането на двамата израелски войници, призова Съвета за сигурност на ООН да поиска прекратяване на огъня и да действа незабавно за постигане на цялостно решение за излизане от кризата.