Мечка е убила шест овце, а други са били сериозно ранени в обор край село Забърдо, община Чепеларе. Сигналът за нападението е получен в Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ)-Смолян на 19 април. Групата за бързо реагиране веднага посетила мястото на инцидента. Установено е, че в момента на нападението в селскостопанската постройка е имало 144 овце. Оборът се намира на около шест километра от селото, съобщават от инспекцията.

Припомняме, че това не е първото нападение от мечка за тази година. Три нападения са регистрирани в рамките само на няколко дни. На 10 април мечка нападна хамбар и вила в местността „Лопуха" край Чепеларе. Дни по-късно мечка е нанесла щети на дървена постройка, разрушила е и барбекю-камина в района на село Кожари, община Борино. Друга мечка пък нападнала обор с 34 овце отново в местността „Лопуха" край Чепеларе.

Още в събота експертите от групата за бързо реагиране са заложили стъпкови и фото капани в района. Раздадени са и спрейове против нападение от мечки на част от жителите на селото.