Известният икономист Нуриел Рубини „предрече" в своя blog в Wall Street Journal, че следващата година ще бъде доста неравна и друсаща.

"В настоящия момент рецесията в еврозоната е сигурна. Докато нейната дълбочина и продължителност все още не може да се прогнозират, продължаващата кредитна криза, проблемите със суверенния дълг, липсата на конкурентоспособност и фискалните сурови мерки на икономии - предполагат сериозен спад", пише Рубини.

Според него, „САЩ - имащи икономически растеж на охлюв от 2010 г. насам - са изправени пред значителни низходящи рискове, идващи от кризата в еврозоната. Освен това САЩ трябва да се справят със значителните фискални проблеми, пречещи на растежа, както и с повишаващо се неравенство и политически задръствания".

Рубини посочи, че "възстановяването на здравия икономически растеж е достатъчно трудно без дори вечно присъстващия призрак на задлъжнялостта и тежкият недостиг на политически амуниции", информира money.bg.

"Но това е предизвикателството, пред което крехката и небалансирана глобална икономика ще бъде изправена пред 2012г.", посочва още икономистът.

В заключение Рубини пише: "Да перефразирам Бети Дейвис във филма „Всичко за Ева" и да кажа: "Бързо затегнете коланите, това ще бъде една много неравна и друсаща година".