2 457 000 лева неплатен ДДС и акциз за вносни горива от Гърция са установените до момента щети, нанесени на държавата.

Това стана ясно след тридневна съвместна операция от 10 до 12 август на служители на ГД "Криминална полиция" - МВР, Националната агенция по приходите и Агенция "Митници".

По време на проведената операция до 13 август са проверени са 10 фирми, 4 складови бази и 82 автоцистерни.

Предотвратено е неправомерно ползване на ДДС за 525 000 лева за период от една седмица, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Междувременно са извършени и насрещни проверки на рискови фирми, за които е имало данни за финансови престъпления - неплащане на дължимия акциз и ДДС.

В офисите им е извършена проверка и е осъществен непосредствен контрол при разтоварването на доставените горива.

С намесата на съвместните екипи от криминалисти, данъчни и митничари е предотвратена възможността фирмите да си спестят плащането на акциз и ДДС при осъществените междуфирмени доставки на стойност около 560 хил. лева.

До приключване на първия ден от проверката - 10 август, всички проверявани рискови фирми са прекратили доставките на енергийни продукти.

В хода на операцията са проверени и предварително установени фирми, за които има данни, че източват ДДС от държавния бюджет.
При една от тях е установено, че чрез неправомерно ползване на ДДС тя е ощетила бюджета с около 400 хил. лева за период от три месеца.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 255 от НК. Работата продължава за установяване на допълнителни факти и обстоятелства, свързани с престъпната дейност на фирмата.

В процес на проверка са още две фирми, за които има данни за ощетяване на бюджета на държавата чрез неправомерно ползване на ДДС за около 700 хил. лв. само за юли т.г. След приключване на проверките на експертите, материалите ще бъдат предоставени на ВКП с мнение за образуване на досъдебно производство.

Разбита е и престъпна схема, при която чрез използване на свързани фирми, регистрирани като "данъчен склад" и "краен потребител", по смисъла на закона за акцизите и данъчните складове (ДАДС) за периода от 1 май до момента държавният бюджет е ощетен с около 1,357 млн. лв. неплатен акциз.

Проверките на територията на страната продължават - уточняват от ГДКП. След анализ на събраната информация, експертите ще предложат съответните организационни и законови промени с цел предотвратяване и пресичане на възможностите за избягване на плащането на дължими акцизи и данъци.