Украинският президент Петро Порошенко заяви, че Киев ще направи всичко възможно, за да изпълни мирния план в Източна Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

Той е убеден, че напрежението в Донбас спада.

Като положителна стъпка той определи размяната за пленници с проруските сепаратисти.

Това заяви той в интервю за украински медии.

Той изрази задоволство от последното си посещение в САЩ и сътрудничеството между страната му и НАТО. Украйна има най-висок статут сред страните, които не са членки на Алианса, заяви той. Тя получава военно оборудване, благодарение на което поддържа отбраната си на това ниво, каза той.

Украинската армия и самопровъзгласилата се Донецка народна република са разменили днес пленници - по 28 за всяка страна. Вчера бяха разменени по 38.

Размяната е станала в Константиновка, на около 60 км южно от Донецк, в присъствието на представители на ОССЕ.

Един от освободените проруски сепаратисти е заявил, че е имало насилие от страна на украинските военни.

Бившият украински премиер Юлия Тимошенко заяви, че не вярва в мирния план на президента и че срещата в Минск и договореното там е измама. Тя вярва, че целта на тази измама е разоръжаване на украинската армия и отменяне на санкциите срещу Русия.

По думите й, войната и реформите не са взаимоизключващи се. Нужна ни е победа и провеждане на реформите едновременно, а не подписване на меморандуми за разоръжаването ни, каза тя.

Сергей Иванов, началник на администрацията на Кремъл, коментира в интервю за "Росийская газета", което предстои да бъде публикувано, че украинските лидери най-сетне са разбрали, че нямат интерес от война докрай, т.е., до последния жив украинец.

Той изрази надежда мирното споразумение да бъде спазено. Мирът обаче там е много крехък, смята той. По думите му, ще отнеме години и огромна работа. Но това е украинска, а не руска задача.

Той потвърди и че се поддържа редовен контакт с украинската администрация.