Вторият етап на операция с  т.нар. система „растящи ребра" на малката Сияна, която страда от Синдром на „Поланд", извършиха лекарите от „Пирогов" проф. Росен Дребов и д-р Атанас Кацаров.

Миналото лято двамата лекари на направиха уникалната за Югоизточна Европа операция. Тогава в България за първия етап на интервенцията пристигна специално проф. Ралф Щукер.

Тримата лекари поставиха специалната конструкция „растящи ребра", която създава опора на гръдния кош и предотвратява изкривяването му и притискането на органите, които се намират в гръдната кухина. Заради растежа на детето обаче се налага периодично конструкцията да бъде коригирана. За Сияна моментът настъпи 1 година по-късно.

Пироговските лекари повдигнаха конструкцията с едно ниво. Операцията е успешна, а само няколко часа след нея момиченцето вече се разхождаше из болничния коридор и стаята си с любимата си играчка - кукла в бебешка количка, разказва щастливо усмихната майката на Сияна.

Вчера детето навърши 2 годинки посрещна рождения си ден след успешната операция.

Припомняме, "Синдром на Поланд" е рядко срещано заболяване, заради което детето е с 4 липсващи ребра в лявата половина на гръдния кош (при общо 12 ребра), има аплазия (липса на развитие) на млечната жлеза, на гръдната мускулатура и на ребрата.

На 13 август 2014 г. заедно с проф. Щукер беше извършена 5-та такава операция в света. Тогава Фондът за лечение на деца пое системата „ВЕПТЕР", а проф. Щукер сподели опита си с медиците от "Пирогов" благодарение на фирмата производител на титаниевата стабилизация - "Ортосинтез" и "Johnson&Johnson".
Операцията беше наблюдавана на живо от лекари от „Пирогов", други болници в София и страната.

За втората операция не се наложи да идва проф. Щукер, а консумативите (нови нитове и защитни пластини, както и инструментариумът, който е необходим за операцията) пое отново Фондът за лечение на деца.