Ние все по-рядко четем и се съобразяваме с докладите, които отправя към нас ЕК. Това заяви председателят на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Днес шефката на СГС ще се изправи пред членовете на ВСС, за да бъде изслушана по повод констатираните слабости по сигурността на информационната система на съда.

СГС със 7-дневен срок за най-спешните промени
Още...

Янева се позова на това, че в доклада от 22 януари 2014 г. ЕК е посочила, че трябва да има централизирана система за разпределение на делата, изготвена от независими експерти. Само след приемането и наличието на такава система може да се търси отговорност на административните ръководители за отклоненията от тази система.

Според Янева дефектите в системата не следва да се вменяват на ръководството на който и да е било съд. По думите й, проверката, която е била извършена в СГС на разпределението на делото на КТБ, не показва, че е установена манипулация, а че системата по принцип е ненадеждна и може да бъде манипулирана.

Преди 2 дни ВСС е изпратил компютърни специалисти от множество независими институции - в това число от Президентството, от ВСС и дори от Софийския университет, които да проверят сигурността на IT системата. Експертите имат забележки, стана ясно от думите на Янева. По думите й обаче има проблеми, които са много трудни за отстраняване, защото са свързани с ремонт.

ВСС ще обявяви обществена поръчка за нов централизиран софтуер за разпределение на делата, с който да се внедри централизирана система.
Още...

"Когато е правен ремонтът на етажа на СГС - това е ремонтът, който Иван Григоров е правил в Съдебната палата, са направени мрежови точки, които с оглед на увеличилия се брой съдебните служители и магистратите в СГС, е изключително недостатъчен", коментира Янева.

Навсякъде се слагат т.нар. хъбове, за да има достатъчно мрежови точки към компютрите и към мрежовите принтери. Сървърното помещение е изградено през 2007 г., така че има много какво да се желае, по думите на Янева. Тя обаче напомни, че сградата е паметник на културата и много трудно може да бъде отново "разбита", за да се правят тези кабели. "Има и други препоръки, които предполагам, че при някакви своевременни мерки, биха могли да отстранят евентуално други проблеми", коментира още тя.

По повод недоволството, което съдиите изляха срещу нея в писмото си, Янева посочи една причина за това: "Съдиите считат, че скандалите, които са станали в последните дни, свързани със случайното разпределение на делата и делото, коментирано от френския посланик, хвърлят петно върху работата и авторитета на СГС".

Янева е на мнение, че, докато компетентните институции не си свършат работата, не е редно тези въпроси да се уреждат през медиите.