Двайсетина души се събраха пред Съдебната палата в София и сложиха маски с лика на убития преди 4 години Михаил Стоянов в знак на протест срещу мудния ход на разследването.
Те обясниха, че са с тези маски, защото всеки един от тях се поставя на неговото място и не знаят кога може да се случи и с тях подобно нещо.

Припомняме, преди повече от 4 години двама младежи пребиха до смърт 26-годишния студент по медицина Михаил Стоянов в Борисовата градина в София, защото искали да прочистят парка от гейове. Арестувани за тежкото престъпление бяха 19-годишният Радослав Кирчев и 20-годишният Александър Георгиев. Те нападали, биели и грабели млади момчета, които приличали на хомосексуалисти.

Тялото на Михаил бе намерено на алея в парка на 1 октомври 2008 г. Едва след две години обаче столичните криминалисти разкриха случая.
По тялото на жертвата бяха установени множество охлузвания и кръвонасядания, а аутопсията показа, че мъжът е починал от задушаване. След като го умъртвили, двамата биячи взели мобилния телефон на Михаил и личната му карта.

Дни след убийството беше задържан 25-годишният приятел на жертвата Явор Борисов, с когото Михаил се бил скарал. След десетки разпити на близки и свидетели обаче Явор бе освободен.

Александър и Радослав бяха обвинени в убийство по особено жесток начин. Заедно с тях на смъртоносния побой присъствали и трима техни приятели, които по-късно дали показания кой е виновен за смъртта на Михаил. И двамата извършители впоследствие бяха освободени под предлог, че трябва да завършат образованието си.

Събралите се днес граждани, предимно младежи, запалиха свещ пред Съдебната палата в памет на убития студент по медицина, който ако днес беше жив, щеше да навърши 30 години.

Пред Съдебната палата дойде и майката на младежа - Христина, която обясни, че иска да покаже на убийците на нейния син, че той е все още между нас и че непрекъснато ще напомня за неговия случай и за други подобни убийства.

„Не трябва да се убиват хора безпричинно, само защото някой не ни харесва. Ако разсъждаваме така и започнем да прочистваме, както те (задържаните за убийството, б.ред.) са казали, значи и ние трябва да прочистваме от убийци, защото доста станаха убийците в тази държава", заяви през сълзи майката.

Тя недоумява каква е психиката на тези младежи и как са убили човек, за да си доставят удоволствие. „След като са убили сина ни, те се връщат и си правят банкет, вместо да се стреснат. Те са по-зле от животните, щом не могат да разсъдят какво са направили и да се притеснят поне малко", коментира Христина Стоянова и запита как спят тези хора.
Самата тя си ляга с много лекарства и спи едва 3-4 часа след тежката загуба на детето й. Първата й мисъл като се събуди е: „Защо моето дете? То беше толкова кротко".

В момента все още делото не е влязло в съдебна фаза. Христина Стоянова очаква това да стане до месец. Според нея обаче и в съдебна зала двамата заподозрени „ще продължат да си разиграват игрите и да бавят развоя на делото".
По думите й за 24 месеца двамата имат 20 искания за преразглеждане на мярката. „Защо, след като се чувстват невинни, бавят делото", чуди се още опечалената майка.