Пристанищни и ж.п. работници от Бургас излизат на съвместен протест.

Той ще премине под мотото "Да защитим "Кремиковци", за да не пострадат другите".

До момента заявка за участие са заявили работещите в "Пристанище Бургас", "БДЖ", "Промет Дебел", БТК и други структури. Протестът ще се проведе утре в 12 часа, съобщи Burgas24.bg.

Мястото на протеста - Автогара Юг - не е избрано случайно, тъй като се намира в близост до ПОРТА-а и жп възела, който се очаква утре протестиращите да блокират.

"Ако в "Кремиковци" бъдат съкратени 1 600 души, както се говори през последните седмици, това ще рефлектира и върху дейността на други предприятия, чиято работа е свързана с металургичния комбинат- изразяват опасения бургаските синдикалисти.

"Пристанище Бургас" ще бъде засегнато най-много при затваряне на комбината, тъй като 40 на сто от товарооборота му е осигурен от „Кремиковци". Само за последната седмица товарооборотът е спаднал рязко и това ще се отрази върху финансовото състояние на порта и на жп възела в Бургас.

Припомняме, днес започна изплащането на августовските заплати в комбината. Въпреки спасителните действия на държавата се очаква в близките седмици да бъдат съкратени най-малко 1400 от работниците в "Кремиковци".