Около 300 цигани от русенското село Малко Враново нападнаха снощи линейка, дошла да окаже помощ на пострадали при катастрофа, станала край селото.

Инцидентът е станал снощи около 20.25 часа, когато лек автомобил „Опел Калибра" се блъснал в стълб от електропреносната мрежа. В резултат на сблъсъка са починали две момчета, а две други са пострадали.

Веднага на мястото на инцидента е изпратен екип на "Спешна помощ" от Сливо поле, който обаче се е сблъскал с агресивната тълпа от роднини и съседи на младежите. Наложило се да бъдат извикани допълнително полицаи, за да не се стигне до саморазправа.

От снимките става ясно, че след „намесата" им е счупено страничното огледало на линейката.

Според чичото на двамата загинали - Елемен Манасиев, който е баща и на едното от ранените момчета, причината за недоволството е забавянето на линейката. По думите му, реанимобилът дошъл чак след половин час, а би трябвало по негови изчисление, за да се изминат 18-те километра от Сливо поле до Малко Враново, са необходими не повече от 10 минути, съобщава БГНЕС.

Фелдшерът Рафи Османов обаче е категоричен, че са пристигнали за десетина минути. Пострадалите са били вече извадени от колата и поставени по земята. Двете момчета вече са били мъртви и екипът се е заел да помогне на оцелелите, като е извикал още една линейка от Русе.

В крайна сметка пострадалите момчета са приети за лечение в МБАЛ-Русе. Лекарите поясниха, че те са с тежки травми, включително и черепно-мозъчни.

По първоначални данни единият от загиналите е управлявал автомобила. Загиналите - на 17 и 18 години, са от село Малко Враново. Пострадалите са на възраст 20 и 22 години.

Засилено полицейско присъствие имаше и в Спешно отделение на русенската болница, където се бяха събрали голяма част от роднините на пострадалите.