Онкодиспансерът в Пловдив е пред фалит, като само за първите 20 дни на април дефицитът за лекарствата е близо половин милион лева.

Управителят на лечебното заведение д-р Калин Калинов заяви, че болни няма да се връщат, нито ще формира листи на чакащите.

От думите му обаче не личи да има яснота какво точно ще се случи с болницата и с пациентите. Калин Калинов обяви, че ще поиска подкрепата на екипа, който работи в лечебното заведение.

"Иначе не оставката, ще си хвръля дипломата. Това не е здравопазване, това не е медицина", категоричен е Калинов, цитиран от БНР.

Според новата методика на плащане бюджетът за тази година е с 20% по-малък, а за лекарства парите са орязани с близо 50%. През миналата година 59 хиляди  болни са преминали през пловдивския диспансер, като голям процент от тях  са от други области.

Има проблеми при лечение на онкоболни, алармираха и от КНСБ. Още...

Изпратени са няколко писма до здравното министерство, националната и регионалната здравна каса, до Българския лекарски съюз. На този етап няма отговор от институциите как да се работи при такива условия. "Ние сме в безизходица, а никой до момента не ни чува", заяви д-р Калинов.

От своя страна  заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков призна, че има проблем с онколечението, съобщи БНР. Бойко Пенков обясни, че в момента се търси решение на проблема, правят се анализи и се търси вариант как да се коригира дисбаланса.

Според него парите, които са гласувани от парламента не стигат и се търсят още средства. Все още не е разблокиран резерва на Здравната каса.

Припомняме, още миналата седмица стана ясно, че проблем с лечението на пациентите с онкологични заболявания има, въпреки че от НЗОК заявиха, че са изплатили всички дейности за първите месеци на годината. Проблемът идва от това, че по новата методика на изплащане на парите от Здравната каса надлимитни дейности не се заплащат.
Самата НЗОК призова гражданите с отказано лечение да подават жалби.

Директорър на пловдивската каса Антонина Славова каза, че спрямо отчетната дейност на онкодиспансера, средствата са само 73% по-малко и това не пречи на лечението на пациентите. По думите й лекарствата и пътеките ще бъдат платени при следващата корекция.

Тя припомни, че в Пловдив от тази година има ново лечебно заведение с онкологична насоченост и парите на РЗОК се разпределят и за неговите пациенти.