Червените „порязаха" АБВ за съвместна коалиция за местния вот. АБВ не е опасност за разделение на левицата, заяви лидерът на БСП Михаил Миков на семинар под тепетата, където социалистите се събраха, за да дискутират бъдещите действия на партията.

АБВ не предлагат лява алтернатива за България, категоричен е соцлидерът. Според него АБВ демонстрирали разминаване между програма и дела и уж лява формация влязла в дясно-националистическо мнозинство.

Припомняме, лидерът на АБВ Георги Първанов подаде ръка на бившите си съпартийци за съвместно участие на изборите наесен за местен вот.

Ако БСП и АБВ не се коалирали за местния вот, нямало да се срути света, коментира обаче Миков.

Иначе столетницата е отворена за съвместно участие на местния вот, но преди това ще се направи анализ на коалиционните отношения. Партньорства щяло да има с тези, които отговаряли на политическия профил на левицата и изповядват общи ценности. Другото са договорки, изтъкна лидерът на БСП.

БСП Лява България не е проект за едни избори, увери още той, като предупреди, че Атака и ПФ се целят да запълнят ниша в лявото политическо пространство.

Михаил Миков също така не вижда възможно партньорство с ГЕРБ. Управляващата партия му напомняла на възхода на ОДС и НДСВ - формации с харизматичен лидер, чието влияние обаче „отича и губи популярност след срока на годност".

ГЕРБ е типична партия от лидерски тип с верни последователи и фенове, а стабилността на партиите е свързана с тяхната идеологическа основа, смята Миков.

По отношение на партньорството с ДПС той предупреди, че отстъплението от идейни ценности носи тежки последици.