Преподавателят от УНСС проф. Румен Гечев даде в ефира на радио К2 своята песимистична прогноза за скорошното разрешаване на икономическите проблеми в Гърция, Европа, САЩ: „Не може да се каже нищо оптимистично, очаква се гръцката държава да изпадне в неплатежоспособност."

Той си обяснява нежеланието на богатите европейски държави да започнат издаване на еврооблигации с факта, че трябва всъщност да финансират огромния бюджетен дефицит на Гърция.

Професорът изрази и мнението си за възможността за евентуална помощ от страните от БРИКС. Според него, Китай има стратегическия интересот балансирана Европа спрямо САЩ, но ще се намеси при по-дълбока фаза на кризата, за да закупи повече активи.

На въпроса на водещата Клара Маринова каква е причината и предишната финансова и сегашната икономическа криза да идват от САЩ, Гечев подчерта, че се дължи на „лакомията на капитала". Той изрази съжаление, че около 80% от световния капитал е спекулативен, а не се движи по каналите на реалната икономика. Преподавателят от УНСС допълни, че това дава възможност на определен кръг лица на всеки 10-12 години да забогатяват на гърба на обикновения данъкоплатец.

Запитан дали подкрепя мнението на финансиста Джордж Сорос, че комплексното решение на кризата трябва да включва реформа и рекапитализация на банковата система, режим на еврооблигации и изходен механизъм, строги правила и контрол, Гечев заяви: „Човек, натрупал богатството си от спекулации на световния пазар, няма моралното право да дава съвети."

По отношение на българското икономическо положение Румен Гечев сподели за слушателите на „Радио К2", че имаме проблеми в бюджета от 2 милиарда лева,икономиката стагнира и никой сектор не се развива в желана посока. Прогнозата му е, че при продължаваща липса на икономическа програма, ще се стигне до стагниращ реален сектор, задушаване на частния сектор чрез неплащане на изпълнени поръчки, замразяване на пенсии, на заплати от държавния сектор, до срив в търсенето, а оттам в предлагането.

Според професора, единственият шанс за промяна са предсрочни избори, „ в които която и да е политическа сила да представи реална програма за българската икономика."